Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Plan på storregioner begravs

Det blir inga nya storregioner från 2019. Regeringens samtal med oppositionen har brutit samman. – En besvikelsens dag, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S).

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) misslyckades med att få till en uppgörelse om nya storregioner. Arkivbild.Bild: Björn Lindgren/TT
Även C och KD hoppade på torsdagen av samtalen med regeringen om nya storregioner. M och L hade redan lämnat.
Målet var en proposition i början av nästa sommar som skulle möjliggöra bildandet av region Svealand och region Götaland där Värmland skulle införlivas. Regeringen hade redan innan sammanbrottet gett upp planerna på storregion Norrland. Nu blir det ingen proposition över huvud taget.
– När det gäller regionsammanslagningar är det väldigt svårt att se förutsättningar för att driva igenom en sådan reform, säger Shekarabi.
C krävde att regeringen tydligt skulle ta ställning för konkreta reformer som överför makt från staten, bland annat inom arbetsmarknadspolitiken och regler för strandskyddet. Centern ville också låta regionerna behålla statliga skatteintäkter från vattenkraft, samt att patienter skulle ha rätt att söka även sluten vård var som helst i landet.
Regeringen var öppen för att flytta makt och villig att tillsätta en utredning om det. När det gäller att öronmärka skatteintäkter för vissa regioner varnade regeringen för att det både skulle strida mot budgetprinciperna och för att det blir samhällsekonomiskt ineffektivt.
Erbjudandet om en utredning var inte tillräckligt för C.
– Regeringen har bara flyttat sig millimeter. Man har varit oerhörd engagerad i att rita om Sveriges karta, men inte i att flytta makten från Stockholm ut i landet, säger gruppledaren i riksdagen Anders W Jonsson (C).
– Det som kom på bordet i dag var bara små förändringar, säger KD:s partisekreterare Acko Ankarberg Johansson.
Civilminister Shekarabi anklagar i sin tur de borgerliga partierna i riksdagen för att ha ett "Stureplansperspektiv" och för att de inte förstår verkligheten ute i landet.
Ett argument för sammanslagningarna har varit att det behövs för att landstingen ska ha råd med en likvärdig vård i hela landet. Hälften har de senaste åren gått med underskott.
Majoriteterna i de berörda landstingen har i sina remissvar sagt ja till storregioner, men på flera håll har det funnits en stor kritisk minoritet. I den föreslagna Svealandsregionen skulle sex landsting slås samman i en region med 64 kommuner. I kommunerna har det framför allt varit moderater och Sverigedemokrater som varit kritiska, men på sina håll även andra partier.
En opinionsmätning har visat att 50 procent av svenskarna tycker att storregioner är en dålig idé, medan bara 23 procent tycker att det är bra. När det gäller Svealandsregionen finns det lokala motopinioner i framför allt Södermanland och Dalarna.
Regeringen siktar nu på att reformera enbart statens organisation, det vill säga länsstyrelserna och andra myndigheter, och inte landstingen. En ambition är att utlokalisera fler myndigheter från Stockholm.
– Vi fortsätter att göra vad vi kan för att hålla samman Sverige, säger civilministern.
– En besvikelsens dag.
Civilminister Ardalan Shekarabi (S) efter att ha misslyckats att få till en överenskommelse om nya storregioner.

Fakta: Förslaget som föll

Sverige är indelat i 21 län och 21 landsting/regioner. På längre sikt har tanken varit, från den så kallade Indelningskommittén, att de ska ersättas av sex storlän och motsvarande landsting.
Tre nya län/storregioner föreslogs vara på plats den 1 januari 2019.
Norrlands län skulle bildas av Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.
Svealands län skulle utgöras av Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas, Gävleborgs, Uppsala och Örebro län.
Götalands län skulle bestå av Västra Götalandsregionen och Värmlands län.
Källor: TT, Indelningskommittén, regeringskansliet.
Gå till toppen