Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skejtarna vräks från Gastelyckan

Hyresavtalet för industritomten som skejtare använt sedan millennieskiftet har sagts upp. Ett 30-tal skejtare hade samlats tidigt på torsdagsmorgonen för att stoppa rivningen, som nu skjuts upp i väntan på möte med fastighetsägaren.

Vid sjutiden på torsdagsmorgonen började skejtare samlas i skejtparken på Gastelyckan.Bild: Kalle Kniivilä
– Är du här för ockupationen? frågar en av killarna som sitter i en konstnärligt utsmyckad koja i den inhägnade, självbyggda skejtparken på Gastelyckans industriområde.
På onsdagsförmiddagen fick Lunds skateboard- och konstförening ett telefonsamtal om att skejtparken på Gastelyckan skulle börja rivas på torsdagsmorgonen klockan sju. Fastighetsägaren hade sagt upp avtalet med omedelbar verkan och allt skulle bort.
Efter ett krismöte på onsdagskvällen bestämde föreningsmedlemmar sig för att samlas på skejtbanan på morgonen för att se vad som kan räddas. Vid sjutiden är det ett drygt tjugotal skejtare på plats och fler strömmar till. Några säger att de tänker förskansa sig i kojorna för att stoppa rivningen, andra häller upp kaffe och pratar om hur viktig skejtparken som funnits i över 15 år är.
– Det är helt sjukt att de ska göra detta med så kort varsel. Den här platsen är så viktig, klart vi vill ha en möjlighet att säga vad vi tycker. Många har lagt ner sin själ här, och nu ska man riva allt utan att vi ens har kunnat ta farväl och hämta våra grejer, säger Susannah Young som har varit med sedan år 2000.
Felix Toll som har varit med i skateboard- och konstföreningen i flera år säger att skejtparken på Gastelyckan är känd långt utanför Lund.
– Folk kommer hit från Köpenhamn. Och många kommer för att åka kickbike, eftersom man inte alltid kan göra det på Söderlyckan.
Skejtarna Felix Toll och Susannah Young.
Söderlyckan, kommunens nya skejtpark i Stadsparken, är en helt annorlunda plats än skejtbanan på Gastelyckan, säger Susannah Young.
– Det här är en levande ateljé där man kan skapa själv och bygga ramper, det är inte Söderlyckan alls. De kompletterar varandra, och det här stället är internationellt känt bland skejtare.
Skejtparken på Gastelyckan uppstod spontant när skejtare började träna på en gammal husgrund i betong på den öde industritomten. Olika banor och hinder byggdes upp, och när verksamheten för fem år sedan var vräkningshotad tecknade kommunen ett hyresavtal med fastighetsägaren, Kungsleden.
Nu anser fastighetsägaren att kommunen inte har uppfyllt sina skyldigheter när det gäller säkerhet och hygien. Toaletterna som fanns från början har plockats bort och det har byggts saker på tomten som kan vara farliga för besökare, menar Kungsleden.
Inga rivningsarbetare dyker upp. Vid åttatiden kommer i stället Tor Ohlsson från kommunens kultur- och fritidsförvaltning upp för att prata med skejtarna.
– Det här en fantastisk kreativ plats, men vi har vetat hela tiden att det här är tillfälligt. Kungsmarken kan säga upp avtalet när de vill, och det är kommunens ansvar att stå för rivningen. Det kommer att kosta skjortan, säger han till Sydsvenskan.
Efter att ha pratat med skejtarna lovar han att försöka få till stånd ett möte med kommunen, skejtarna och fastighetsägaren för att diskutera vad som ska hända. Rivningen kan vänta ett tag, säger han.
Tor Ohlsson, processchef på Lunds kommuns kultur- och fritidsförvaltning.Bild: Kalle Kniivilä
Om kommunen hör av sig kan det absolut bli ett möte, säger Marie Mannholt, kommunikations- och marknadschef på Kungsleden.
– Vi är öppna för allt, men kommunen har inte levt upp till avtalet med oss. De ska stå för underhåll och hela ansvaret kring skejtparken. Det ska finnas bajamajor och ett tänk kring säkerheten.
Är det möjligt att ni kan ta tillbaka uppsägningen?
– Kanske, men vi vet inte hur kommunen tänker här. De har ju byggt en egen skejtpark, och deras vision har väl varit att ungdomarna ska vara där i stället. Vi är öppna för allt som sagt, men om den här parken ska vara kvar vill vi att kommunen lever upp till det de lovat, det måste finnas säkerhetstänk.
Tor Ohlsson på kommunens kultur- och fritidsförvaltning vill avvakta mötet med Kungsleden innan han säger något om framtiden.
– Vi har ju bajamaja där när det är högsäsong, nu är det inte så många som åker. Vi har skött städningen tillsammans med skejtarna och haft tillsyn. Men frågan om säkerhet och ansvar är jätteknepig rent juridiskt.
Fastighetsägaren Kungslden är bland annat orolig för barn kan skada sig när de klättrar i kojorna som byggts på tomten.Bild: Kalle Kniivilä
Bild: Kalle Kniivilä
Gå till toppen