Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Utbildning för Montessoriförskollärare startar i Lund

I februari startar Maria Montessori-institutet en utbildning till Montessoriförskollärare. Det blir landets enda i sitt slag.

Maria Montessori-institutet i Lund.Bild: Privat
– Anmälningarna trillar in nu, inte minst från andra länder, säger Malin Spets, föreståndare för Montessoriinstitutet på S:t Larsområdet.
– Har man gått den här utbildningen kan man söka jobb var som helst i världen. Men det finns platser kvar på utbildningen ännu.
Utbildningen kommer att ha upp till 24 platser och ska ges under ett och ett halvt år, i form av fyra heltidsblock om vardera sex veckor. Sedan tillkommer veckor däremellan för observation och praktik.
Den avgiftsbelagda utbildningen är inte studiemedelsgrundande.
– Vi jobbar för att få utbildningen studiemedelsgodkänd och också för att de som går ut här ska ha samma behörighet som förskollärare har idag, förklarar Malin Spets.
Malin Spets, föreståndare för Montessoriinstitutet på S:t Larsområdet.Bild: Privat
Detta är grundutbildningen som Maria Montessori grundlade och själv startade tillsammans med sin son, påpekar Malin Spets.
– Det centrala i Montessoriutbildningen är hur vi sätter barnet och kunskapen om människan i centrum.
– Människan har redan som liten alla potentialer inom sig och det är lärarens uppgift att vägleda barnen till deras fulla utveckling. Undervisningen är mycket individuellt baserad och bygger till stor del på koncentration och självständighet.
En utbildning för Montessoriförskollärare har tidigare funnits i Uppsala, men nu blir den i Lund landets enda. I huset kommer från i vår också att finnas en Montessoriförskola, där de blivande pedagogerna kan studera en pågående verksamhet.
Bakom Montessoriinstitutet i Lund står företaget Palmlunds skolor.
– Vi har nyligen tagit över institutet och planerar att ha föresläsningar, konferenser och workshops här, förklarar Malin Spets. Vi planerar också för att kunna utbilda pedagoger som undervisar på andra åldersnivåer.
Gå till toppen