Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dag 330 med Elvis: Mystery train

Ett mystiskt tåg, ”coming round the bend”?
Det kan symbolisera lite av varje. Denna låt som åtminstone med tiden fått ett mytologiskt skimmer kan bland annat uppfattas som en föraning av rock’n’roll och av Elvis entré i breda sammanhang. ”Coming round the bend”, från hålan Memphis, snart med full styrfart på väg mot New York och världen. ”Big train from Memphis” hette låten om Elvis som John Fogerty skrev och spelade in 1985. (Senare samma år tog han den till en inspelningssession där också Jerry Lee Lewis medverkade. När det gick upp för ”The Killer” vad låten handlade om fick han något mörkt och hotfullt i blicken.)
Mystery train” skrevs av bluesmusikern Junior Parker, en man som sjöng med sammetsröst utan att någonsin låta inställsam eller mesig. Han spelade in den hos Sam Phillips i Sun-studion 1953, året innan Elvis gjorde sin första professionella inspelning i samma studio. År 1955 gjorde Elvis tillsammans med Bill Black och Scotty Moore sin egen tolkning, som hamnade på deras femte och sista Sun-singel. De var redan på väg: coming around the bend.
Tåget i ”Mystery train”, sexton vagnar långt, är redan hos Junior Parker olycksbådande. Det där tåget förde hans ”baby” med sig, och kommer att göra det igen. Hon var säkert ingen vanlig pendlare, vars värsta farhåga var att hon skulle fastna i id-kontroller. Hon, som verkar vara hans allt, är på allvar på väg någon annanstans: till en plats där han inte har tillträde, inte kan koderna, inte är intressant. Hon är på väg ut i Stora Vida Världen.
Eller så är hon på väg att bli bortrövad. Vi vet inte riktigt.
Vad vi vet är att Elvis och hans båda kompmusiker satte tänderna i den här singeln, och de satte dem på båda sidor. Trion har hämtat nog så mycket från baksidan ”Love my baby” som bisarrt nog är samma låt fast med annan text och lite ruffigare komp. Inte minst sologitarristen Scotty Moore har tagit intryck.
Men ”Love my baby” är trots allt en rätt ordinär blueslåt, utan den där mystiken som finns i texten av ”Mystery train” och som slipprar över till själva musiken och inte minst Elvis framförande. Elvis förmedlar all osäkerhet, alla tvetydigheter, all mystik men också all tillförsikt som finns i den här texten. Han sjunger med ögonen vidöppna för alla möjligheter.
Han ser också till att medan tåget far iväg mot horisonten imitera tågvisslan, ett jobb som i Junior Parkers inspelning sköttes av saxofonisten.
Elvis fortsatte att framföra låten live, åtminstone sporadiskt, en bra bit in på 70-talet. Det gjorde han bra, men ingen version matchar den han och Bill & Scotty gjorde i Sun-studion 1955.
Bland andra artister som spelat in låten finns The Band,  Neil Young, Emmylou Harris, Johnny Cash med Highwaymen (instrumentalversion) och med Dylan (outgivet).
För fördjupande läsning, verkligen fördjupande, hänvisar jag till Greil Marcus bok ”Mystery Train: Images of America in Rock’n’Roll Music”.
Gå till toppen