Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Het diskussion om klassisk arkitektur

Bygg vackert i Lund. Det krävde Ted Ekeroth (SD) i en motion som ledde till livlig diskussion i kommunfullmäktige – inte minst om vad som egentligen är vacker arkitektur.

Domkyrkoforum. Fult, enligt Ted Ekeroth (SD). Lyckat, enligt andra – byggnaden har till exempel fått Sveriges finaste arkitekturpris Kasper Salin-priset.Bild: Johan Pihlemark
Modernistisk arkitektur förfular våra städer. Det menar sverigedemokraten Ted Ekeroth, som författat en motion om att klassisk arkitektur borde bli norm i Lunds kommun.
När motionen diskuterades i kommunfullmäktige på torsdagskvällen inledde Ekeroth med att visa bilder på vad han menar är lyckade exempel på nybyggda hus i klassisk arkitekturtradition från städer runt om i Europa.
– Den klassiska arkitekturtraditionen är något som uppskattas av många, sa han.
Han kontrasterade det mot andra byggnader med mer modern arkitektur, som enligt Ekeroth är misslyckade, bland dem Domkyrkoforum, Kristallen och Saluhallens tillbyggnad.
– Vi måste bli av med den moderna arkitekturen som förstör, sa han.
Men de flesta andra politiker höll inte med.
– Det ankommer inte på oss i fullmäktige att ge pekpinnar om vilka konstnärliga och byggnadstekniska uttrycksmedel som ska tillämpas i Lunds kommun, sa Ulf Nymark (MP).
– För att få en spännande och levande stad är det viktigt att varje tid sätter sin prägel på staden, sa Björn Abelson (S).
– Det är just att kunna ha kvar minnesmärken över olika tidsepoker som gör en vacker och trivsam stad, sa Mia Honeth (L).
– Om vi ska vara helt ärliga finns det både vackra och fula byggnader från alla tidsepoker, sa Alexander Wallin (M).
– Vad som är vackert ligger i betraktarens öga, sa Klas Svanberg (M).
– Arkitekturen måste spegla den tidsepok man är i. Det går inte, skulle jag vilja påstå, att härma gammal arkitektur på ett bra sätt, sa Joakim Friberg (S).
Men Ekeroth fick också beröm av Jan Annerstedt (FNL) för att han lyft frågan.
– Jag delar inte alls hans vurm för det klassicistiska arvet i modern tappning, men han har rest viktiga frågor. Det vore synd om vi avvisade hans resonemang och synpunkter. Det är viktigt att vi i vår politikergeneration tar det ansvar som andra generationer har tagit att göra staden vackrare efter våra mått och medel, sa Jan Annerstedt.
Vid omröstningen röstade bara de fem SD-ledamöterna för Ted Ekeroths förslag.
Gå till toppen