Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Klippans centrum, här är Torsson!

På dagen för 40 år sedan spelade Torsson tre låtar på Lilla Teatern i Lund. Låten ”Klippans centrum” existerade ännu inte, knappt musikgruppen heller. Idag gör ikoniska Torsson ett lunchgig på stadens torg. Direkt efter desserten rullar turnébussen till Malmö.

Bandet heter Torsson, utan s i slutet. De verkliga essen är Sticky Bomb, Bo Åkerström, Thomas Holst, Michael Sellers och Dan Persson. Sångaren Bo Åkerström har varit med i bandet sedan starten, Dan Persson kom med 1983.Bild: Anders Roos
Torsson är åter album­­aktuella, bara fyra år efter att de skickade ”Hälsning från Ledighetskommittén” som var namnet på förra albumet. Att en av låtarna heter ”På torget” och utspelar sig en lördag kan vara en ren tillfällighet, men det förefaller orimligt; dagens Torsson är alltför garvade för att lämna saker åt slumpen.
Men en gång var de slumpens hjältar, och hjälte­dåden lever kvar. Hitlåten ”Det spelades bättre boll” är antagligen bästa exemplet, en låt som basisten Dan Persson med bara en svag ton av besvikelse säger är mer känd än bandet.
– Det är lite ironiskt, säger sångaren och huvudsakliga låtskrivaren Bo Åkerström. Man halkar in på ett bananskal utan att mena så mycket med det, och plötsligt står man där med en hitlåt. Sedan försöker man febrilt med andra grejer, försöker få en annan profil genom att aktivt styra det själv, men får bara höra att ”det ändå ungefär likadant som 'Det spelades bättre boll”'.
Lite ironiskt, jovars. Lite retligt, antagligen. Men främst är det kanske ändå ett kvitto på bandets personlighet. Medlemmar har kommit och gått, men det finns något omisskännligt torssonskt i gruppens musik alldeles bortsett från hur många oväntade låtar och halsbrytande girar Torsson gjort genom sin faktiskt rätt brokiga karriär.
Denna kontinuitet och personliga prägel – som går djupare än att den går att förklara med att sångaren förblivit densamma – är förstås också en styrka. Den är avundsvärd.
- Den är är nog något som alla som är med nu också vill eftersträva, säger Åkerström. Man tycker att Torsson är på ett speciellt sätt; var och en har sina bevekelsegrunder, men vi bidrar alla på olika vis.
Ett par av låtarna på nya albumet kommer från Thomas Holst, en av bandets gitarrister och låtskrivare som sporadiskt gett ut musik i eget namn. Vi enas om att framför allt hans ”Han lät bli” – om en anspråkslös man som ägnar mycken tid åt tillvarons många vägskäl och smörgåsbord av möjligheter, men ändå håller sig på sin kant och nöjer sig med sin lott – egentligen är väldigt typisk för just Thomas Holst. Ändå är den torssonsk ut i fingerspetsarna.
– Han har nog skrivit den i din anda, säger Dan Persson och vänder sig till bandledaren. För min del är det likadant med de få låtar jag gjort åt Torsson - jag har skrivit dem lite i din mindset, för att du ska sjunga dem. Man kan inte lägga ord i din mun som inte är rätt.
- Det är inte så att jag gör beställningar, säger sångaren. Däremot har det hänt några gånger att jag sagt "nej, jag kan inte sjunga detta - det känns fel". Men jag har ändå den inställningen att orden betyder inte så mycket. Jag ser sången som ett instrument, som ingår i musiken och integreras.
En av de musikaliskt mest ambitiösa nya låtarna heter ”Högskoleprovet”.
– Det är en orkesterlåt. ”Här ska ni få lite att bita i”, var nog tanken. Alla ska ha en uppgift. Sticky var ganska ivrig på det, styrde och ställde; Thomas började fundera på orglar, och sedan spelade han och Michael gitarrer i stämmor. Så alla kom med på något sätt, det var därför det funkade.
Risken finns ändå att man fastnar i texten. Det snöar aldrig av någon särskild orsak; det bara snöar ner, heter det i refrängen. Men genom att ständigt återkomma till just det där snöfallet får det ändå en poäng som sångaren uttryckligen säger att det inte har.
- Det var inte med från början, säger Åkerström. Jag skrev den som en 70-talslåt utan refräng och med lite konstiga ackord, designad efter vissa mönster. Men så tyckte jag ändå att jag behöver någonting som ger lite mystik. Idén tror jag att jag snott från en countrylåt där någon sjunger något så där menings­löst, men det låter som en one-liner. Ett visdomsord från en 75-årig indian, som man har lagt på minnet utan att veta vad det egentligen ska betyda.
Spelar slumpen alltså ett spratt, trots allt? Givetvis inte. Detta är ett stilgrepp.
- Det är ju en effekt i sig, konstaterar Bo Åkerström, ett nedhopp i vardagen där det inte händer så mycket.
Så talar en vardagspoet.

Torsson 40 år

Bandets historia berättas i journalisten Björn Alverfeldts nya "Torsson. Boken om det fjärde bästa bandet i Lund" (Hirschfeld Förlag).
Albumet "Torsson" är gruppens åttonde: elva nya låtar, med fyra olika upphovsmän inom bandet.
De födelsedagsspelar lördagen den 26 november kl 12.30 på Klippans torg och 19.30 på Victoriateatern i Malmö. Men redan ikväll, fredag, kan de höras på Victoria.
Under vintern blir det fler spelningar, bl a på Slagthuset 23/2, Mejeriet 24/2, Lunds Stadsteater 24/2 och The Tivoli 25/2.
Gå till toppen