Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Många manifestationer mot asyllag

Ljusmanifestationer hölls under torsdagen på många håll mot de asyllagar som infördes ett år tidigare, den 24 november 2015.

Ljusmanifestationer hölls på över 50 orter på torsdagen. Arkivbild.Bild: John Raoux/AP/TT
Manifestationerna hölls på initiativ av rörelsen #vistårinteut, med över 7 000 medlemmar.
Rörelsen kräver bland annat att Sverige börjar följa barnkonventionen och slutar tvinga asylsökande barn att bevisa sin ålder. Rörelsen protesterar även mot regeringens återtagandeavtal med Afghanistan.
Enligt #vistårinteut anordnades manifestationer på 50 orter i Sverige
– UD avråder svenskar från att resa till Afghanistan, men dit ska vi skicka människor som ofta tillhör förtryckta folkgrupper. Människor som har hittat lite andrum och hunnit rota sig i Sverige. Hur kan det anses säkert för dem när det inte är det för oss, säger pastor Marcus Lind som deltog i manifestationen i Linköping, till Corren.
Även i Luleå arrangerades en manifestation.
– Vi slutar inte att kämpa. Mer än 40 procent av de ärenden gällande ensamkommande flyktingbarn som Migrationsverket har behandlat det senaste året har lett till åldersuppgradering. Då måste vi verkligen kämpa och protestera, säger Meta Wiborgh till Norrbottenskuriren.
I Nyköping hoppas Cecilia Karlström, rektor på Nyköpings Gymnasium på en politisk förändring.
– För våra ungdomar konkret här på skolan, så hoppas vi att de ser att vi är många som står bakom dem. Vi kommer att finnas här vid deras sida, hur det än blir, säger hon till Sveriges Radio.
Gå till toppen