Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Chefsåklagare i Malmö slår larm: Polisens brottsutredningar på väg mot kollaps

Polisens brottsutredningar i Malmö är på väg mot kollaps. Nu slår chefsåklagare Ola Sjöstrand larm: Akut underbemannning gör att allvarliga brott försummas. "Situationen är mycket allvarlig", säger Sjöstrand.

För en vecka sen gick Polisförbundet i Syd ut i HD och Sydsvenskan och krävde regionpolischefen Annika Stenbergs avgång.
Skälet var en utbredd frustration inom polisen över att underbemanning, omorganisation och inkompetent ledning i Syd skapat kaos.
Nu slår chefsåklagare Ola Sjöstrand larm om att krisen inom polisen lett till en farlig situation i Malmö.
– Drabbas folk av brott som inte blir utredda tappar man förtroendet för rättssamhället, säger Ola Sjöstrand.
Ola Sjöstrand.Bild: Emil Malmborg
Statistik från åklagarkammaren visar att situationen är mycket värre i Malmö än i de andra storstäderna: I genomsnitt tar det nu 374 dagar i Malmö från det att en polisanmälan görs tills åklagaren kan fatta beslut om åtal eller att lägga ner ärendet. Motsvarande siffra är 73 dagar i Göteborg och 61 dagar i Stockholm.
– Vi närmar oss en kollaps när det gäller brottsutredningar i Malmö, säger Ola Sjöstrand.
Bara i år har Malmö drabbats av 11 mord och ett trettiotal mordförsök. De har dragit så mycket resurser att andra allvarliga brott lagts åt sidan.
– Varje gång det händer ett mord får svansen lida. Kvinnor och barn som blivit misshandlade. Sexuella övergrepp. Barnporr. Inbrott. Bedrägerier. Allt det blir lidande. Sådana ärenden läggs bara i balans
– Polisen måste ju ha en organisation där man kan hantera de grova våldsbrotten utan att störa det andra, säger Ola Sjöstrand.
Enligt Rättegångsbalken ska alla brottsutredningar drivas "skyndsamt". När inget händer i ett ärende skickar åklagaren, som är förundersökningsledare, en formell påminnelse till polisen.
– Jag har skickat runt 150 påminnelser till polisledningen i Malmö bara i år. Jag har aldrig varit med om något liknande.
Ola Sjöstrand tar "brott i nära relation" som exempel.
– Just nu finns inte ens en polisutredare utsedd i hälften av de fallen. Vi har inte någon att skicka direktiv till. Det är en jättefrustration för åklagare som inte kan göra sitt jobb. Och framförallt: där sitter målsägande som mår våldigt dåligt.
Enligt Ola Sjöstrand har förfallet inom polisens utredningsverksamhet gått så långt att avgörande utredningsinsatser inte ens görs i tid vid mordfallen. När en 30-årig man mördades vid Seved i Malmö för ett par veckor sen fanns inte någon ordinarie mordutredare tillgänglig.
– Vid ett mord är det väldigt viktigt att det går snabbt. Förr fanns det inte ens på kartan att det inte fanns resurser i de fallen.
Försenade utredingsinsatser innebär mindre chans att lösa ett brott. De senaste fem åren har andelen uppklarade brott i Sverige fallit från 18 till 14 procent. I en intervju med HD och Sydsvenskan nyligen spådde inrikesminister Anders Ygeman att raset kommer att fortsätta även nästa år.
– Ju längre ett brott ligger, desto svårare blir det styrka. Bevis kallnar. Folk vill inte vara med längre. Vittnen har glömt efter ett år. Misstänkta försvinner ur landet. IT-bevis lagras begränsad tid, säger Ola Sjöstrand.
Nyligen avslöjade HD och Sydsvenskan att antalet poliser i Sverige – tvärt emot regeringens ambitioner – har sjunkit de senaste åren. I dag finns bara runt 19 500 poliser i landet.
Läs också Poliskris leder till massavhopp – och färre uppklarade brott
Enligt Ola Sjöstrand är bristen på polisutredare den viktigaste orsaken till att polisen i Malmö inte kan leverera.
– Underbemanningen är akut. De har inte tillräckligt med utredare på grova brott, inte på bedrägerier, och och inte på brott i nära relation, säger han.
– Dessutom leder underbemanningen till att de poliser man sätter in som utredare är väldigt unga och oerfarna. Ofta får vi åklagare mer agera handledare än förundersökningsledare. Och det har ju inte vi resurser till.
Ola Sjöstrand vill betona att han varken lastar enskilda polisutredare eller chefen för polisområde Malmö, Stefan Sintéus, för att brottsutredningarna gått i stå.
– Jag har fullt förtroende för Stefan Sintéus. Han kan inte trolla med knäna.
Stefan Sintéus själv medger att situationen i Malmö är "mycket ansträngd", även om han inte vill kalla det katastrof.
Han pekar på att Malmöpolisen trots allt levererat fyratusen förundersökningsprotokoll i år, även om genomströmningen minskat.
Ett problem för Malmöpolisen är att många utredare slutat och att man tvingats ersätta dem med unga oerfarna poliser.
– De är duktiga, men saknar den kompetens som krävs för att utreda grova brott. Vi behöver definitivt fler utredare med rätt kompetens, säger Stefan Sintéus.
Gå till toppen