Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Dag 331 med Elvis: (Marie’s the name) His latest flame

Sällan har ett Bo Diddley-beat varit så här mjukt och nästan lömskt smidigt. Året är 1961, och Elvis och hans medmusiker duttar olja i alla leder tills låten är följsam som den softaste pop.
En kompromiss? Nej, inte alls. Den här låten ska vara just så här subtil. Känslorna som bär texten är stora, sinnesstämningen är nervös, men nog så viktig är besinningen och den återhållna oron. Det envetna beatet finns där ändå – pockande, men precis lagom undertryckt – och ger låten den nerv som också måste vara där.
Detta är en av Elvis allra bästa singlar, åtminstone under 60-talets första hälft. Att ”Little sister” ligger på andra sidan drar inte direkt ner helhetsintrycket.
Låten skrevs av Doc Pomus och Mort Shuman. De flesta tror att den skrevs åt Elvis och att hans version är originalet, men faktiskt fick först Del Shannon chansen. Han spelade in den några dagar innan Elvis, sommaren 1961, med avsikten att ge ut den som uppföljare till genombrottshiten ”Runaway” (som Elvis tog upp på liverepertoaren 1969; mer om låten här).
Låten är som gjord för Shannon. Den där svartsjukan, misstänksamheten och upplevelsen av att bli dragen vid näsan – exempelvis av en falsk kvinna – går igen i flertalet av hans egna låtar. Men Shannon hade i många år en osviklig urskillningsförmåga. Tidigare än någon annan amerikansk artist såg han storheten i The Beatles och var först på arenan med en cover (”From me to you”). Han måste också ha hört att hans version av ”His latest flame” inte höll måttet; den var gapig, med en hård rytm som faktiskt var helt opassande för det som låten ville och bevisligen (hör Elvis version) kunde berätta. Shannon skrev istället ”Hats off to Larry”, ett liknande svartsjukedrama där sångaren tillåts peka finger och vara skadeglad (också). Där passar Shannons tonläge betydligt bättre. ”His latest flame”? Den gömdes undan på lp:n.
Gå till toppen