Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här bankas tusen juleljus

Sedan det blev förbjudet att kasta aluminiumkopparna till värmeljusen i soporna har många människor fått problem med var de ska göra av dem.
Nu har daglig verksamhet i Staffanstorp löst problemet lagom till jul.

Om Chris Beck vill så kan han platta till ljusen med en potatispress men han menar att det inte blir bra och föredrar att banka ut dem med en kastrull.Bild: Ulf Sundberg
Inne i en verkstadslokal på daglig verksamhet i utkanten av Staffanstorp sitter Chris Beck och bankar rytmiskt med en kastrull på en ljuskopp på bordet. Det är ingen terapi utan en del av hans arbete.
– Ska det vara platt ska det vara platt, förklarar han och trycker till ljuskoppen en extra gång med handen.
Den tillplattade ljuskoppen hamnar i en låda tillsammans med tusen andra för att sedan gå vidare till återvinning.
– Tanken är att de förhoppningsvis ska åka till Thailand, smältas ner och bli proteser till djur och människor, berättar Josefine Undén.
Det var hon som fick idén när hon läste en sida på internet där en daglig verksamhet i Halmstad samlade in ljuskoppar som gjordes rena och gick iväg till återvinning.
– Jag tyckte det var en så bra idé att jag ville testa den här, förklarar hon.
Ljuskopparna samlas in i en särskild soptunna som står på Ica i byn och körs sedan till daglig verksamhet. Där tar Chris Beck och hans kolleger hand om dem och börjar med att pilla ut den lilla järnbiten där veken sitter. Det är för övrigt den som är orsak till att ljusen inte kan återvinnas eftersom metallerna då blandas.
Plattat och klart.Bild: Ulf Sundberg
En annan kollega pillar bort kvarvarande stearin innan kopparna hamnar hos Chris Beck som plattar till dem.
– Vi har jättekul på jobbet och dessutom känns det bra att kunna återvinna saker. Jag tycker att alla ska dra sitt strå till stacken och jag gillar att hjälpa. Sedan snackas och skvallras det en hel del när vi sitter här, menar Chris Beck.
Alla vill inte rensa ljuskoppar och för de ungefär trettio andra som arbetar på daglig verksamhet finns det andra jobb:
– Vi har en tvätthall där vi tvättar bilar. Den är så populär att vi just nu har åtta veckors väntan på en tvättid. Dessutom sorterar vi kläder och annat åt Erikshjälpen och servar rullstolar och andra hjälpmedel som Human Reach skickar utomlands när de inte används här i Sverige, berättar chefen Anna Hellner.
Chris Beck sysslar med det mesta utom biltvätten eftersom han har svårt att stå upp. Den nuvarande favoritsysselsättningen är ljuskopparna.
– Men mest älskar jag att spela och sjunga. Det är det roligaste jag vet, säger han och fortsätter med sitt rytmiska bankande i bordet.
Fotnot: Just nu finns det bara en tunna där det går att lämna ljuskoppar men flera ska ställas ut i olika affärer i Staffanstorp den närmaste tiden.
Gå till toppen