Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rickardsson ny i bragdjuryn

Tony Rickardsson. Arkivbild.Bild: Mikael Fritzon/TT
Den sexfaldige världsmästaren i speedway, Tony Rickardsson, blir ny medlem i Svenska Dagbladets bragdjury. Därmed tar motorsporten för första gången i prisets historia plats bland jurymedlemmarna, som varje år utser den eller de som svarat för årets främsta svenska idrottsprestation.
– Det är en stor ära och jag tackade ja direkt när jag fick frågan. Jag minns själv hur stort det var 1999 när jag fick bragdguldet, säger han till tidningen.
På frågan om vad som är en bragd för Rickardsson själv svarar 46-åringen:
– Först och främst ska man vinna något. Att komma tvåa är inte en bragd för mig. Det ska också göras på ett speciellt sätt, där man fått kämpa med olika utmaningar, antingen som favorit eller utmanare.

Fakta: Medlemmarna i guldmedaljnämnden

Ordförande Fredric Karén: SvD:s chefredaktör.
Sekreterare Anders Lindblad: sportkrönikör på Svenska Dagbladet.
Agneta Andersson: sju OS-medaljer, varav tre guld, och ett VM-guld i kanot 1984-1996. Bragdmedaljör 1996 (tillsammans med Susanne Gunnarsson).
Tomas Brolin: VM-bronsmedaljör i fotboll, 1994. Bragdmedaljör 1994. Vinnare av Guldbollen 1990 och 1994.
Magdalena Forsberg: 13 VM-medaljer, varav sex guld, och två OS-brons i skidskytte, 1996-2002.
Carolina Klüft: Ett OS-guld, tre VM-guld utomhus och ett inomhus, två EM-guld utomhus och två inomhus, 19 SM-guld, samt innehavare av europarekordet i sjukamp. Bragdmedaljör: 2003.
Annichen Kringstad: Sex VM-guld i orientering, 1981–85. Bragdmedaljör: 1981.
Ulrika Knape Lindberg: Tre OS-medaljer, varav ett guld. Tre VM-medaljer, varav ett guld, i simhopp 1972–76. Bragdmedaljör 1972.
David Lega: Fem VM-medaljer, varav tre guld, 1995–2000.
Stefan Lindeberg: Före detta ordförande i SOK.
Anette Norberg: Två OS-guld, tre VM-guld och sju EM-guld i curling. Ledamot av curlingförbundets styrelse.
Tony Rickardsson: Sex individuella VM-guld i speedway. Bragdmedaljör 1999.
Mats Sundin: Tre VM-guld och ett OS-guld i ishockey, 1991-2006.
Karin Mattsson Weijber: Tidigare ordförande i Riksidrottsförbundet. Ordförande i bolaget för alpina VM samt skidskytte-VM 2019.
Gå till toppen