Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Årets julklapp är begagnad?

Det blir alltmer accepterat att köpa kläder och prylar i andra hand. Varannan svensk kan i år tänka sig att ge bort en begagnad julklapp. Men vi är gladare i att ge än att ta emot begagnat. – Det handlar mer om att hitta det som är perfekt för den personen, säger Lovisa Fasth, som handlat begagnat i 15 år.

Lovisa Fasth letar julklappar. Hittar hon något som passar får det gärna bli begagnat.Bild: Janerik Henriksson/TT
Svensken köper begagnade kläder och prylar som aldrig förr – vilket märks både på nätet i och i second-handbutikerna. Alltfler kan också tänka sig att ge bort begagnat som present eller julklapp. Första gången köpsajten Tradera ställde frågan i en enkät inför jul 2008, svarade en av tre att de kan tänka sig att ge bort en begagnad sak i julklapp. I årets enkät har nästan varannan, eller 46 procent, svarat ja.
Lovisa Fasth har handlat kläder och prylar på second hand i 15 år. Hon arbetar med PR, en bransch som är känd för att vara trendkänslig men också välklädd. När man ser henne skulle man aldrig kunna tro att hon bär begagnade kläder. Hon har märkt hur intresset för second hand ökat och letar numera gärna saker att ge bort.
– Jag vågade inte köpa present eller julklapp på second hand förrän jag kände att det var ok. Det har hänt först på senaste år. I många kretsar är det nu coolt att hitta något second hand, för då är man ensam om det, säger hon.
Hon berättar att varken hon eller hennes kompisar egentligen bryr sig om något är nytt eller gammalt.
– Jag försöker köpa begagnat när jag kan och vad det blir beror helt på vad jag får tag på. Det handlar mer om att hitta det som är perfekt för personen än att köpa begagnat, säger hon.
Intresset för begagnat har ökat starkt vilket märks hos välgörenhetsorganisationernas butiker och årets begagnade julklapp har nu utsett för andra året. Men även om vi uppskattar tanken att kunna ge begagnade julklappar åt andra är vi mindre attraherade av tanken att själv få begagnade julklappar. I Traderas enkät svarar bara en av fyra, att de är intresserade av att få en begagnad julklapp.
– Intressant. Kanske därför att vi har vissa specifika önskningar som vi inte tror att man kan hitta begagnat, säger Lovisa Fasth.
– Man kanske svarar så om man inte är så van vid att köpa eller handskas med second hand överhuvudtaget. Det finns nog många som aldrig köper på second hand medan det är andra som gör det ofta, säger Inger Jidegren, som arbetar i Röda korsets Kupan i Göteborg.
Här märks redan att det lackar mot jul.
– Man är redan inne och köper julgardiner, löpare och så vidare, så det har redan börjat, säger Solveig Hasselberg.
De ställer varje år ut ett par bord fyllda med tomtar, dukar och andra juldekorationer.
– Ofta kan de se något som de känner igen från sin mormor eller släkting och så vill de ha den saken. Någon gång säger de också att det är en julklapp, så absolut, det händer att de gör.

Fakta: Köpa begagnat

Blocket utsåg tidigare i år gamingprylar till årets begagnade julklappar.
I en enkät som Tradera låtit göra svarade 46 procent att de kan tänka sig att köpa en begagnad julklapp till någon i år. Summan vi skulle planera att spendera på begagnade julklappar är ca 879 kronor.
Mest populärt att ge: Samlarsaker, media (inkl böcker), leksaker, accessoarer, hemelektronik.
25 procent är positiva till att få en begagnad julklapp.
Mest populära begagnade saker att få: samlarsaker, media, hemelektronik, accessoarer, märkeskläder.
2014 konstaterade Naturvårdsverket att andelen insamlade textilier som såldes i Sverige på second hand-marknaden ökat med 16 procent mellan 2011 och 2013.
2013 köpte svensken 5 887 ton textilier i välgörenhetsorganisationernas 507 butiker.
Källor: Blocket, Tradera, Naturvårdsverket.
Gå till toppen