Lund

Andreas Ekström: Lite tacksägelse – och ett aggressivt varsågod

Eftersom vi har tappat bort Tacksägelsedagen kan det väl vara okej att vi firar Thanksgiving i stället. Så här, till exempel.

Andreas Ekström HD-SydsvenskanBild: Ingemar D Kristiansen
Hösten erbjuder rituella vägval.
• Vi kan låta Allhelgonahelgen köras över av Halloween. Stillsam kontemplation över livet ersatt med maskerad, dödskult och eviga mängder pyssel som ökar miljöförstöringen utan att det ens har fått ett svenskt namn. Nej.
• Vi kan låta en vanlig fredag bli till rabattfesten ”Black Friday”, vilket låter som årsdagen av ett terrorattentat eller en börskrasch. Nej.
• Vi kan låta Tacksägelsedagen bytas ut mot Thanksgiving. Och här är jag lite mer intresserad.
Tacksägelsedagen har sedan länge infallit den andra söndagen i oktober, för att vi ska tacka Gud för årets skörd. Thanksgiving firas i Nordamerika den fjärde torsdagen i november, och av precis samma skäl, men med något lösare religiös förankring.
Eftersom vi tycks ha glömt bort Tacksägelsedagen, och överlag slarvar rätt ordentligt med vår tacksamhet, så kanske det kan vara dags att uppvärdera det amerikanska konceptet? En rejäl kalkon, en äppelpaj med lock som hade gjort Farmor Anka stolt, vänner och familj runt middagsbordet samt några riktade tack till dem som förtjänar det – så firade åtminstone vi nu i veckan som gick.
Det finns rätt mycket att vara tacksam över som lundensare, och vi har väl det gemensamt att vi nog ska vakta lite både på våra krav och förväntningar ibland, om vi inte ska bli alldeles verklighetsfrånvända. Så tack alla folkvalda i Lunds kommun, för att ni representerar oss med ärligt uppsåt – och tack för att ni står ut med skäll när vi inte är nöjda. Tack alla på Lunds universitet, för att ni sätter den här staden på världskartan. Tack alla som på olika sätt har möjliggjort Skissernas museums ansiktslyftning.
Tack alla som tigger på våra gator och tvingar oss till perspektiv på vår plats i världen.
Tack alla som håller staden levande med butiker och kulturverksamheter och torghandel – ni ger oss en plats att se varandra i ögonen, och därmed en chans att komma ihåg vad det är att leva sida vid sida med andra.
Och så människorna: Tack OD för att du breddar mitt synfält, tack HK och AN för att ni mejlar mig nästan varje vecka, tack RN för att du passar barn om kvällarna ibland, tack GP för att du aldrig ställer undan grillen, tack LM för att du låter mig vara din extrabrorsa.
Det är så härligt att skriva de här raderna: Jag inser att jag aldrig någonsin vill flytta härifrån.
***
Appendix. Och just det, om någon tyckte att det här blev för sentimentalt, jag har en idé till: vi har ju just haft tackdag. Borde vi inte ha en varsågod-dag, då vi passivt aggressivt går runt och muttrar ”varsågod” till folk som inte har tackat oss ordentligt? Kan bli kalasfin stämning.
Gå till toppen