Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Arbetsförmedlingen viftar bort problemen– bara enstaka exempel

Arbetsförmedlingen ser inga stora problem. Varken med att det annonseras efter arbetslösa med bidrag eller att de skapar en marknad där arbetslösa marknadsför sig med pengar från Arbetsförmedlingen.

Mattias Buvari, direktör för Arbetsförmedlingen, region Syd.
Sydsvenskan och HD har visat att företagare helt öppet annonserar på platsbanken efter arbetslösa som har bidrag.
Vi har velat intervjua generaldirektör Mikael Sjöberg om detta. Men pressavdelningen tycker inte att frågorna ska ställas till honom. Istället hänvisar de till Mattias Buvari, direktör i region Syd, som sitter i Arbetsförmedlingens ledningsgrupp.
Han ser inga problem med att företag annonserar efter arbetslösa med bidrag.
– Det bryter ju inte mot några annonsregler. Och framförallt så bryter det inte mot diskrimineringen. Så på det viset är det helt okej att göra det, säger Mattias Buvari.
På frågan om hur han ser på att arbetsgivare inte ens efterfrågar kompetens i sina annonser utan vilket bidrag som finns, framhäver han istället hur bra systemet fungerar.
– Det generella svaret är att vi vet att kompetens väger väldigt tungt när man anställer. Sedan finns det säkert olika arbetsgivare som på olika sätt kan dra nytta av välfärdssystemet.
Just det här, att det bara finns ett fåtal företagare som utnyttjar systemet upprepar Mattias Buvari flera gånger under intervjun. Men det handlar inte om några enstaka exempel, utan ett system som har skapats. Vi har under flera månader följt utbudet av jobb på Arbetsförmedlingens platsbank. Granskningen visar att det frekvent läggs ut nya annonser där företag öppet söker bidragstagare.
När vi låter en arbetssökande åka runt med dold mikrofon handlar få frågor om kompetens, desto fler om bidraget från Arbetsförmedlingen.
Och när vi ringer runt till företagarna som annonserar berättar de öppet att de bara vill åt billig arbetskraft.
Ändå fortsätter Mattias Buvari hävda att det handlar om enstaka exempel.
– Vi vet att forskning visar att anställningsstöden används på ett ganska bra sätt. Sedan finns det undantag.
Om man söker en anställd med bidrag, är det inte en signal om att det aldrig kommer att bli ett osubventionerat jobb ens på sikt?
– Nej, vi vet att det är en hel del som fortsätter att jobba efter att subventionen har upphört. Inte alltid, men en hel del gör ju det. Om det är en seriös arbetsgivare som är villig att anställa människor med anställningsstöd är det något som i grunden är positivt för den arbetssökande.
I fjor hade 220 000 personer någon gång ett anställningsstöd. Statistik som vi har begärt ut från Arbetsförmedlingen visar att antalet som gick vidare till ett arbete utan stöd under året var knappt 21 000. Av dessa var bara drygt 5 000 kvar hos den arbetsgivare där de tidigare jobbat med anställningsstöd.
Arbetsförmedlingen hjälper till när nystartade företag behöver billig arbetskraft, det vill säga människor med bidrag.
– Jag kan måla upp ett scenario så här, att om man har planer för att expandera men just nu inte har råd att anställa, så kan ett företag vilja ta emot människor med bidrag på olika vis, vilket kan leda till att företaget växer. Det har jag absolut inga problem med, säger Mattias Buvari.
Ni hjälper företag med rekryteringsträffar för att de ska komma i kontakt med människor med bidrag?
– Det ligger i vårt uppdrag att försöka hjälpa de personerna som är en bit från arbetsmarknaden. Är det så att bidragen hjälper till att få dem närmare arbetsmarknaden så ska vi självklart göra det.
När det är dags att trappa ner bidraget vittnar arbetsförmedlare om hur företagare kräver att få ha kvar den billiga arbetskraften. Och hur Arbetsförmedlingen går arbetsgivarna till mötes.
Men inte heller det är problematiskt, menar Mattias Buvari.
– Man hamnar ju i ett förhandlingsläge, det är därför viktigt att komma ihåg att det handlar inte bara om att få ett arbete utan också om att behålla ett arbete. Som konstruktionen ser ut har vi allt svårare att förhandla bort lönebidragen.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen