Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hanna Gunnarsson (V) inför rätta för uppvigling

I somras åtalades Hanna Gunnarsson (V) för en twittertext med uppmaningen att riva ner SD-reklam. Under måndagen hölls rättegången i Lunds tingsrätt.

Hanna Gunnarsson (V)Bild: Ingemar D Kristiansen
– Det är ett angrepp på demokratin när man uppmanar till att förstöra andras politiska budskap, sa åklagaren Pernilla Åström.
Händelsen inträffade förra året då Sverigedemokraterna gjorde reklam bland annat i Stockholms tunnelbana. Den 3 augusti skrev Hanna Gunnarsson på twitter: "Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon." Hon länkade till en bild på reklamen.
Enligt åtalet rör det sig om uppvigling, men Hanna Gunnarsson menade att hon var oskyldig.
– Jag använder twitter mycket för att berätta vad jag tycker för mina följare som mest är personer intresserade av Lunds kommunpolitik. Syftet var inte att någon skulle agera utan att framföra åsikten att de affischerna inte hörde hemma i det offentliga rummet, sa Hanna Gunnarsson.
Hennes försvarare menade att det handlade om opininonsbildning.
– Hon har formulerat sig på ett tillspetsat sätt men syftet har varit att ge uttryck för en politisk uppfattning, sa Mikael Westerlund.
Han förklarade twitter och hur det används.
– Hanna Gunnarsson använder sociala medier för att nå ut med sitt budskap. Hon blir inte sällan utsatt för direkt näthat och mordhot. Det är nödvändigt att placera det aktuella meddelandet i en politisk och social kontext.
Mikael Westerlund läste sedan upp några av de hot som Hanna Gunnarsson fått.
Åklagaren Pernilla Åström fokuserade helt på Hanna Gunnarssons tweet.
– Ordalydelsen är ju helt klart en uppmaning att begå brottslig handing, det kan inte tolkas på annat sätt.
Åklagaren menade att någon kunde få för sig att ta till sig Hanna Gunnarssons uppmaning och att hon som framträdande politiker borde ha förstått det.
– Man får ta med i beräkningen att någon följare får för sig att göra vad hon uppmanar till. Hanna Gunnarsson är inte vem som helst. Hon är politiker och har en bra utbildning, sa Pernilla Åström och menade att det rörde sig om likgiltighetsuppsåt.
Åklagaren yrkade på böter men hade inte angett något belopp.
– Det blev aldrig något strafföreläggande för jag visste inte vilken nivå det skulle vara på böterna.
Uppvigling kan som mest ge ett halvårs fängelse men för Hanna Gunnarsson är det inte aktuellt med något annat än böter vid en fällande dom.
Tingsrätten meddelar dom om två veckor
Gå till toppen