Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Augustpriset till skånska Lina Wolff

Lundafödda författarinnan Lina Wolff tilldelas Augustpriset för sin roman ”De polyglotta älskarna”. Även Lilla Augustpriset gick till Skåne i form av Höllvikentjejen Sigrid Nikka.

Lina Wolff vann den skönlitterära klassen på Augustpriset-galan.Bild: Claudio Bresciani/TT
På måndagskvällen avgjordes vilka som skulle tilldelas Augustpriset. I den skönlitterära klassen vann Lundafödda författarinnan Lina Wolff.
Wolff som numera är bosatt utanför Hörby vann för sin roman ”De polyglotta älskarna”. Se hennes tacktal i direktrapporteringen nedan.
– Jag är ganska skrockfull, så jag har inte förberett något tal, sade Lina Wolff när hon tog emot priset i Konserthuset i Stockholm.
”De polyglotta älskarna” är Lina Wolffs tredje bok, hon debuterade för sju år sedan med novellsamlingen ”Många människor dör som du” och fick tidningen Vi:s litteraturpris för romanen ”Bret Easton Ellis och de andra hundarna” som kom 2012.
”De polyglotta älskarna” handlar om Ellinor som via nätet försöker hitta ”den rätte” Hennes sökande efter ”en öm, men inte alltför öm, man” leder henne till den fete litteraturkritikern Calisto och dennes hus vid havet. Den tredelade berättelsen beskrivs som flerskiktad och kaxig, med det mångspråkiga – det polyglotta – i centrum för historien.
I den skönlitterära klassen var även skånska Linda Boström Knausgård och Andrzej Tichý nominerade.
Nina Burton under hennes tacktal.Bild: Claudio Bresciani/TT
I faktaboksklassen segrade Nina Burton för sin ”Gutenbergsgalaxens nova”. I den klassen var bland andra Malmöjournalisten Niklas Orrenius och Lundafotografen Felix Heintzenberg nominerade.
”Gutenberggalaxens nova” är en essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution". Skildringen beskrivs av juryn som "en historielektion med perspektiv på vår egen tid".
– Der här är underbart roligt. Jag har skrivit en bok om böcker som bygger på hundratals böcker som visar hur viktiga böcker är med sina nyanser och om en av de främsta förkämparna för humanismen i en tid som mycket liknar vår. Det här gör mig glad av så många skäl, säger Nina Burton i sitt tacktal.
Ann-Helén Laestadius jublade över priset i barn- och ungdomsklassen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Ann-Helén Laestadius får Augustpriset i barn- och ungdomsbokskategorin för ”Tio över ett” som utspelas under flytten av Kiruna. I den klassen var Malmöbibliotekarien Henrik Wallnäs nominerad för ”Åka buss”.
– Den här boken är skriven rakt ur hjärtat. Jag är så ledsen över det som sker i Kiruna, säger hon i sitt tacktal.
En krisande tonåring vävs samman med rivningar av gamla gruvarbetarbostäder i ”Tio över ett”. ”Med driv i språket flätar Laestadius samman plats, politik och psykologi”, skrev juryn i sin motivering. Iklädd samisk folkdräkt kliver författaren upp på scenen för att ta emot priset och tackar särskilt sitt förlag Rabén & Sjögren ”som låter mig skriva om samer”.
Sigrid Nikka från Höllviken tackade alla sina svensklärare och sina föräldrar som alltid satt böcker i händerna på henne. Men hon tackade också rollspelsföreningen hemma i Höllviken och avslutade med ”må kraften vara med er!”Bild: Claudio Bresciani/TT
18-åriga Sigrid Nikka från skånska Höllviken vann Lilla Augustpriset för ”Då rallarrosen blommar”. Hon får priset med motiveringen: ”'Då rallarrosen blommar' är en finstämd berättelse som lågmält och trovärdigt låter oss följa en kvinnas oväntade uppbrott under en svunnen tid. Där finns också kärleken till Tom, kantad av oro och vånda i en vardag där tidens gång är påtaglig. En välskriven text med vacker gestaltning, rytmiskt språk och omvälvande känslor.”
Läs direktrapporteringen i efterhand här:
Läs alla artiklar om: Augustpriset 2016
Gå till toppen