Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läkarstudenter krossar myter om droger och tobak bland nyanlända

Att röka vattenpipa i en timme kan vara lika skadligt som att röka upp en hel limpa cigaretter. Att vattenpipor skulle vara ofarliga är en av de myter som krossas i ett nytt pilotprojekt som riktar sig till nyanlända gymnasieelever.

Läkarstudenterna Kajsa Videfors och Nathalie Matti förklarar vad som händer med kroppen när man tar droger eller röker. Deras taktik är att utgå från vad som händer med kroppen utifrån ett medicinskt perspektiv, utan att moralisera eller ge pekpinnar.Bild: Lars Brundin
I ett klassrum på Universitetsholmens gymnasieskola sitter ett 20-tal nyanlända elever och lyssnar på två läkarstudenter som beskriver vad som händer i kroppen när man tar droger, dricker alkohol eller röker.
– Vet ni hur lång tid det tar för cannabis att gå ur kroppen, frågar läkarstudenten Kajsa Videfors eleverna.
– Två dagar, svarar de självsäkert, som om de redan visste svaret.
Men de har fel.
Cannabis lagras i fettet i hjärnan och stannar där i sex veckor, förklarar Kajsa Videfors.
– Så i flera veckor påverkar den där jointen vår hjärna, med trötthet och kognitiva nedsättningar, förklarar hon.
Eleverna blir förvånade.
– Det är mycket som de berättar som jag inte hade en aning om, säger Revan Shamo, 18 år.
Den största överraskningen har handlat om hur kroppen påverkas av att röka vattenpipa. Flera av eleverna säger att de tycker att det är gott att röka vattenpipa. Favoritsmakerna är äpple, björnbär och tuggummi.
– Jag trodde inte det var farligt eftersom det smakar frukt, säger Ana-Maria Dimitriyuska, 18 år.
– Det värsta av det jag har fått reda på nu, är att det inte finns några filter i vattenpiporna. Och röker du bara i en timme så är det tydligen lika skadligt som att röka 200 cigaretter på raken, säger hon.
Eleverna berättar att det är lätt att få röka vattenpipa på restauranger i Malmö även om man är under 18 år. "Det är gott med vattenpipa, men vi hade aldrig kunnat ana att det var så här farligt", säger eleverna Ana-Maria Dimitriyuska, 18 år, Akrm Bel 18 år, Fuad Abdi, 17 år och Revan Shamo, 18 år.Bild: Lars Brundin
Enligt projektledaren Maja Munke finns det stora kunskapsluckor hos många elever.
– Det är många myter som sprids om droger och tobak bland ungdomar. Till exempel att vattnet i vattenpiporna filtrerar bort alla gifter, och så är det ju inte, säger hon.
Det här är fjärde gången den här klassen träffar läkarstudenterna. Eleverna är engagerade. Taktiken i projektet har varit att undvika skrämselpropaganda och att inte komma med moraliska pekpinnar. Istället försöker man utgå från ett mer kliniskt medicinskt perspektiv om vad som händer i kroppens organ.
– Jag tror att eleverna uppfattar oss som mer trovärdiga om vi också vågar berättar om de positiva effekterna. Att droger också kan ge en härlig effekt, säger Kajsa Videfors.
– Vi vill visa hur kroppen faktiskt påverkas. När eleverna har fått den kunskapen så kommer de också kunna göra medvetna val.
Satsningen, som under hösten pågår som ett pilotprojekt i Malmö, riktar sig endast till nyanlända gymnasielever.
– Den psykiska ohälsan ökar mycket bland unga, och särskilt bland nyanlända. Det vi kan se är att det finns ett starkt samband mellan alkohol och droger och psykisk ohälsa. Så det här känns viktigt, säger projektledaren Maja Munke.
Kulturskillnaderna är också stora mellan olika länders syn på olika droger. Nyanlända kommer ofta från kulturer där både cannabis och rökning av vattenpipa är vanligt förekommande. Medan problemen i Sverige allra mest har handlat om hög alkoholkonsumtion.
– Vi hamnar hela tiden i debatten om vilket som är farligast - alkohol eller cannabis. Vi får ofta frågan om varför cannabis är olagligt när inte alkohol är det, säger Maja Munke.
Vilket är farligast då?
– Det är svårt att säga, men de är farliga på olika sätt. Båda ger negativa hälsoeffekter.
I projektet som delvis finansieras av Malmö stad har tre gymnasieskolor i Malmö - S:t Petri skola, Agnesfrids gymnasium och Universitetsholmens gymnasium, deltagit. Enligt stiftelsen Choice har deras tidigare projekt visat att föreläsningarna ger effekt.
– Vi har gjort mätningar och ställt frågor före och efter om elevernas lust att dricka alkohol, röka eller ta droger. Svaren vi fått visar att lusten har minskat mycket, säger Maja Munke.
Och får man tro eleverna så har de påverkats mycket av de här träffarna.
– Det är få som tar varningsbilder på cigarettpaketen på allvar, det är ingen som tror på dem. Men när man, som nu, går in mer i detalj, och förstår hur till exempel rökning påverkar ens kropp och organ, blir man faktiskt lite rädd, säger Revan Shamo 18 år, och fingrar lite nervöst på sitt nästan tomma ciggpaket.
– Jag har bara fyra cigg kvar. Men nu har jag bestämt mig, efter de här fyra är det slut.
Fakta
Insamlingsstiftelsen Choice är en ideell organisation som tillsammans med läkarstudenter förebygger alkohol-, tobak- och drogbruk bland högstadie- och gymnasieelever.
Stiftelsen startade 2010 och samarbetar med läkarstudenter från stora delar av landet.
Under hösten har Choice, i samarbete med Malmö stad utfört ett pilotprojekt riktat till nyanlända elever.
Gå till toppen