Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Metalljätte ska skydda i 100 år

Den är stor som två fotbollsplaner, högre än frihetsgudinnan och väger 36 000 ton. 30 år efter härdsmältan i Tjernobyl placeras världens största rörliga metallkonstruktion över den läckande betongsarkofag som i dag omsluter reaktor fyra.

Den gigantiska metallkupolen över reaktor fyra i Tjernobyl ska skydda Europa från radioaktivt nedfall i 100 år.Bild: EBRD/AP
Den gamla sarkofagen byggdes under kaotiska förhållanden på 206 dagar efter olyckan i Tjernobyl i april 1986.
– Det gjordes genom övermänskliga insatser av tusentals vanliga människor, säger Anna Korolevska, chef på museet i Tjernobyl.
Under sarkofagens betong finns tonvis med smält urandioxid och en starkt radioaktiv slagg som blev resultatet av att den grafit som skulle skilja bränslestavarna i reaktor fyra från varandra fattade eld och brann intensivt under tio dygn.
Betongsarkofagens livslängd löper ut i år, men konstruktionen har lappats och lagats för att hålla tills den nya, säkrare isoleringen är på plats.
– Radioaktivt damm som finns inne i sarkofagen blåser ut genom sprickor i konstruktionen, säger Serhij Paskevytj vid institutet för kärnkraftsverkssäkerhet i Ukraina.
Han säger också att betongsarkofagen i dag är så instabil att den skulle kunna rasa i en tornado eller en jordbävning.
Annat blir det med det nya metallskyddet som är konstruerat för att motstå jordskalv med en magnitud på 6 och årtusendets tornado. Enligt det franska konsortiet Novarka som byggt metalljätten ska den nya sarkofagen skydda Europa från radioaktivt nedfall från Tjernobyl i 100 år.
De arbeten som utförs vid Tjernobyl finansieras av Chernobyl Shelter Fund (CSF), en fond som sattes upp av Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD) 1997. Totalt har fonden samlat in 1,3 miljarder euro (november 2015) varav Sverige bidragit med 10,5 miljoner euro.
Den beräknade kostnaden för planen som omfattar inneslutningen av den havererade reaktor fyra, hantering av uttjänt kärnbränsle och sanering av området runt Tjernobyl uppgår till runt 2,1 miljarder euro.

Fakta: Nya säkra isoleringen

Den gigantiska strålhangar som skall kapsla in den utbrända reaktor fyra i Tjernobylverket går under namnet New Safe Confinement. Konstruktionen är 108 meter hög, 257 meter bred och 162 meter lång, tillräckligt stor för att rymma katedralen Notre Dame i Paris.
Metalljätten invigs vid en ceremoni tisdagen den 29 november.
Byggnaden bärs upp av dubbla stålvalv och har ett inre och ett yttre skal som efter tätning med ett speciellt framtaget elastiskt material kommer att stänga inne eventuella läckor från reaktorn.
I taket skall kranar placeras för att möjliggöra fjärrstyrda arbeten med att demontera den gamla, fallfärdiga sarkofagen.

Fakta: Tjernobylolyckan

Den 26 april 1986 utbröt en brand i reaktor fyra vid kärnkraftverket i Tjernobyl, 11 mil norr om Ukrainas huvudstad Kiev.
Orsaken till olyckan var att operatörer vid kraftverket hade slagit av flera säkerhetssystem för att genomföra experiment på låg reaktoreffekt. När effekten snabbt ökade förångades kylvattnet i reaktorn, vilket ytterligare påskyndade kärnklyvningen och gav upphov till en ångexplosion som förstörde reaktorhallens tak och satte eld på den grafit som skulle fungera som moderator till kärnreaktionen.
Den svårsläckta grafitbranden pågick i tio dagar och fick till följd att radioaktiva partiklar spreds i atmosfären och bars till stora avstånd från reaktorn.
Enligt FN:s vetenskapliga strålningskommitté fick fler än 100 personer akuta strålskador och 30 personer dog under de första veckorna efter olyckan.
Uppskattningsvis 800 000 personer arbetade på olika sätt med att sanera kraftverket och området runt det efter olyckan.
Gå till toppen