Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker vill få bort bidragsannonser

Efter HD och Sydsvenskans granskning kräver politiker förändringar av anställningsbidragen. Både socialdemokrater och moderater tycker att annonsering efter bidragstagare är fel.

Under flera dagar har HD och Sydsvenskan granskat hur bidrag från Arbetsförmedlingen i vissa branscher blivit den främsta meriten. Företagare annonserar öppet på Arbetsförmedlingens hemsida efter bidragstagare. Arbetslösa utan bidrag får nobben. Och arbetsförmedlare berättar hur svårt det är att neka företagare som vill ha billig arbetskraft.
– Det känns som om det är pengarna de vill ha – inte mig, sa Sofie Stålhammar, arbetssökande.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har nyligen beställt en utredning som ska göra stöden mer överskådliga, men hon har inte velat svara på våra frågor. Statssekreterare Annica Dahl svarar istället. Hon vill framhäva hur väl stöden fungerar.
– De subventionerade anställningarna är ett bra verktyg som är till för att användas. De ska bidra till att hjälpa människor som står långt från arbetsmarknaden tillbaka till arbete, säger hon.
Hon ser heller inga direkta problem med att företagen annonserar efter bidragstagare eller att bidragen tränger undan osubventionerade jobb.
– Alla företag har ju möjlighet att anställa med stöd så på så sätt behöver anställningsstöden inte snedvridna konkurrensen. Det finns möjligheter för alla att ansöka.
Men efter granskningen reagerar andra riksdagspolitiker. Nu vill de se förändringar.
Elisabeth Svantesson (M).

Elisabeth Svantesson (M): ”En del av det som kommer fram är direkt stötande”

Tidigare arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) reagerar starkt mot annonser efter arbetslösa med bidrag.
– Ni har gjort en väldigt viktig granskning. En del av det som kommer fram är direkt stötande, att företag och i vissa fall branscher missbrukar systemen. Lönestöden är i grunden bra och viktigt för dem som har det allra svårast på arbetsmarknden, men stöden ska inte missbrukas eller överutnyttjas.
Vad är problemet?
– Jag tror det finns de som satt i system att missbruka. Det gäller att hitta vägar för att finna de företagen. Det handlar också om att Arbetsförmedlingen ska ha bättre kontrollsystem och rutiner. Och det handlar om att regeringen behöver se över och göra mer mot överutnyttjande.
Hur ska det gå till?
– Utifrån det som kommit fram i er granskning kan man till exempel ställa sig frågan: Ska ett företag kunna ha flera nystartsjobbare på rad? Men regeringen måste belysa den här frågan ur många perspektiv.
Nystartsjobbet infördes av er i Alliansen, har det blivit som ni tänkte er?
– Forskning visar att nystartsjobb är ett bra stöd. Det gör att många får in en fot på arbetsmarknaden. Men vi såg redan 2014 att det fanns ett överutnyttjande och därför satte vi ett tak för lönen på 22 000 kronor. Men det finns anledning att fundera över vad man kan göra mer.
Hur ser du på att företagare kan annonsera efter bidragstagare på platsbanken?
– Jag tycker att det är stötande.
Arbetsförmedlingen borde fundera på hur man använder platsbanken, tycker hon.
– Man ska annonsera efter kompetens som man behöver – inte efter stöd.
Raimo Pärssinen (S).

Raimo Pärssinen (S): ”Besviken på hur det fungerar”

Även Raimo Pärssinen (S), ordförande i arbetsmarknadsutskottet, tycker att det är fel att man kan annonsera efter bidragstagare och vill ha bättre kontroll över företagen.
– Klart att jag blev besviken på hur det fungerar och hur det utnyttjas, säger han efter att ha läst artiklarna.
Vad vill du göra?
– Jag tycker att vi ska förenkla och minska antalet stöd. Sedan måste vi ha en kontrollfunktion man kan lita på. Det är ett bekymmer att nystartsjobben är en rättighetslagstiftning. Utifrån det så så kan arbetsgivarna beställa. Så nog behöver vi ta en kraftig funderare över alla lönestöd. Och hur Arbetsförmedlingen fungerar ihop med fack och arbetsgivare.
Många är i dag inte med i något fack, varför ska det vara ett fackligt ansvar att kontrollera arbetsgivaren?
– Det bygger på den svenska modellen som varit och är så framgångsrik.
Vad tycker du om att man annonserar efter bidragstagare?
– Det där tycker jag är fel. Då är det uppenbart att du får jobbet bara du har bidrag. Då är det inte kompetens man är ute efter.
– Istället borde man berätta om man har ett kollektivavtal. Det borde stå i alla annonser.
Varför har ni inte gjort något tidigare?
– Detta är historien efter en borgerlig regering. Det tar tid att förändra, men vi vill absolut göra det bättre.
Har ni själva något ansvar?
– Det har vi ju. Ofta är det så att man påverkas av varandras perioder. Då tar det tid att göra förändringar.
Mats Persson (L).

Mats Persson (L): ”Upprörd och beklämd”

Mats Persson (L), suppleant i arbetsmarknadsutskottet, ska med anledning av artiklarna ställa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till svars i en skriftlig fråga i riksdagen.
– Man blir väldigt upprörd och beklämd. Av två anledningar. Det första har man kanske haft på känn, men det blir tydligt nu när ni visar det: Människor åker runt i de här bidagssystemen. Det är typiskt att man börjar med instegsjobb och går vidare i nystartsjobb. Så ska det inte gå till. Det andra är att konkurrrensen sätts ur spel.
Vad är problemet?
– Problemet blir att människor inte får fotfäste på arbetsmarknaden i ett riktigt jobb. Och att människor riskerar att utnyttjas i systemet.
Vad vill du göra?
– I vår skuggbudget föreslog vi att man ska slå ihop alla anställningsstöd. Inte lönebidrag och liknande för nedsatt arbetsförmåga, de ska finnas kvar, men de som ges för dem som är arbetslösa, tex nystartsjobb och instegsjobb.
Liberalerna vill också införa lägre ingångslöner.
– Att införa en ny anställningsform med lägre ingångslön är något nytt i svensk politik. Men vi menar att det har gått så långt nu med det här passiva bidragsberoendet som framför allt ungdomar och nyanlända lever i.
Vilka nackdelar har det?
– Jag är ödmjuk inför att även vår modell kan ha sina problem, men övertygad om att det är ett bättre system. För det vi har i dag – är inte ett värdigt system.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen