Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Rädda Gastelyckan – vår plats för ständigt skapande

Engagemanget för skejtandet och konsten på Gastelyckan är unikt, skriver Martin Sundby.Bild: Kalle Kniivilä
På onsdagsförmiddagen den 16 november fick Lunds Skateboard- och konstförening ett telefonsamtal från kommunen som meddelade att skejt- och konstparken på Gastelyckan ska rivas med start 07.00 nästkommande morgon.
Tomten ägs av Kungsleden som i tisdags sade upp kontraktet med kommunen med omedelbar verkan. Kommunen anlitade därefter ett företag för att omgående börja riva de skejtramper och andra konstnärliga konstruktioner som finns på platsen. Allt detta görs utan varsel, utan initiativ till någon form av dialog med föreningen, skejtarna eller konstnärerna.
Tomten på Gastelyckan är en fristående plats där barn, ungdomar och vuxna samlats för att åka skateboard och driva konstnärliga projekt i närmare 20 år. Det är ett nav som betyder obeskrivligt mycket för väldigt många. Gastelyckan har inte bara gjort avtryck i Lund och Skåne, det är en välkänd plats för skejtare i hela Sverige och ute i Europa. Det är en välkänd plats för att den är unik – för engagemanget, gemenskapen och glädjen som genomsyrar varenda skateboardramp och vartenda konstverk på Gastelyckan.
Det är denna gemenskap och identitet som nu äventyras. Det går att åka skateboard och bedriva konstnärliga projekt på många ställen. Det går tillexempel att åka skateboard i den nya anläggningen i Stadsparken, vilken vi är väldigt tacksamma för, men Gastelyckan är väsensskild från Söderlyckan.
Tomten på Gastelyckan är en plats för ständigt omskapande och är därmed mer än själva brädåkandet. Rädda den!

Martin Sundby

för Lunds Skateboard- och konstförening
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen