Lund

Julpyssel med robotar på LTH

En släkting till roboten på LTH jobbade förra året på en elektronikkedja och slog in julklappar. Nu är uppgiften att bygga torn av legoklossar. Det går så där.

Emil Knutsson och Marcus Andersson håller koll på roboten som försöker bygga ett legotorn. Till höger Jonas Wisbrant, koordinat för LTH:s robotvecka.Bild: Sandra Henningsson
Robotarmen stannar, rekognoserar lite med sin inbyggda kamera, flyttar sig en aning och plockar sedan upp den stora, gula legobiten med sina två smala klor. Den lyfter upp biten, flyttar den några decimeter och drämmer ner den högst upp på ett litet torn av tre liknande legobitar.
Det blir nästan bra. Legobiten, som är lämplig för barn upp till tre år, landar ett par millimeter fel och går inte att trycka hela vägen ner. Toppen på tornet blir snett.
– Det fungerade precis, innan ni kom, säger universitetslektor Elin Anna Topp till eleverna från Allvar Gullstrandgymnasiet i Landskrona som står omkring och tittar.
Ett nytt försök leder till samma resultat. Robotarmen gör exakt som den är programmerad att göra, den kan plocka upp klossen oavsett i vilken position den ligger, men till skillnad från en treåring kan den inte avgöra om tornet blir fint. Inte med det nuvarande programmet i alla fall.
– Det är det vi jobbar med just nu, säger Elin Anna Topp.
Edi Spahija från gymnasiet i Landskrona får försöka att programmera robotarmen genom att styra den med handen. Armen plockar upp legoklossen igen, men denna gång fastnar den inte på tornet alls, utan trillar ner.
– Det var kul att testa, säger Edi Spahija.
Men han hinner inte försöka en gång till, för gruppen ska gå vidare till andra robotexperiment.
Det är sjätte året LTH visar robotar för skolbarn, berättar Jonas Wisbrant, koordinator för LTH:s robotvecka. I år var det hela 2 000 elever som ville komma, men så många finns det inte plats för.
– Vi tar emot ungefär femhundra elever denna vecka. Det här är ett europeiskt initiativ som många andra forskningscentra också deltar i, och det är fantastiskt roligt. Syftet är att väcka intresse för teknik och naturvetenskap, och robotik i synnerhet.
Mahmoud Bisher och Ubada Bisher blockerar en robot som ska ta sig förbi hinder. Till vänster Mårten Lager, industridoktorand som programmerat roboten.Bild: Sandra Henningsson
Anders Robertsson, professor i reglerteknik visar en hand som luktar kaffe. "Den är faktiskt fylld med kaffepulver. Vi använder den för att demonstrera en teknik som vissa gripdontillverkare använder. När man suger ut luften med en dammsugare blir den styv som en vakuumförpackning med kaffe."Bild: Sandra Henningsson
Gå till toppen