Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Signerat

Mats Skogkär: Mats Skogkär: EU måste tänka nytt om asyl.

Den nya danska regeringen vill ta bort möjligheten att söka asyl vid gränsen. Istället ska alla asylansökningar behandlas i tredje land, utanför Europa.
Enligt utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg, Venstre, är ett sådant system rättvisare än dagens. Nu, anser hon, gynnas de som är starka och har pengar. Støjberg ser också en möjlighet att knäcka "människosmugglarnas cyniska affärsmodell".
Omsorg om migranterna är knappast Støjbergs främsta drivkraft. Det hindrar inte att förslaget är intressant.
Tusentals människor drunknar varje år på Medelhavet när de försöker nå Europa. Asylpolitiken har blivit ett hot mot unionens sammanhållning. Beslut som fattats om att fördela asylsökande mellan medlemsstaterna efterlevs inte. Trycket mot enskilda medlemsstater vid EU:s yttre gräns – tidigare främst Grekland, idag främst Italien – blir orimlig. Flyktingavtalet med Turkiet gör EU beroende av den alltmer despotiske turkiske presidenten Erdogans välvilja.
Vad den danska regeringen nu gör är att damma av ett gammalt förslag från den tyske inrikesministern Thomas de Maizière. Och om förslaget ska kunna förverkligas – i någon form – krävs det att få Tyskland och förbundskansler Angela Merkel att stötta idén.
Det är lätt att hitta hinder. Ett system som bygger på att ansökan behandlas i tredje land kräver avtal mellan EU och dessa länder. EU:s nuvarande asyllagstiftning måste göras om. Även med denna nya ordning lär det krävas ett system för omfördelning mellan EU-länderna. Människosmugglingen kommer sannolikt inte att upphöra helt.
Alla dessa invändningar till trots – det danska förslaget förtjänar att utredas, vridas och vändas på.
Bristerna i dagens ordning är uppenbara.
Gå till toppen