Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Plura kommer till Malmö med sonen

I vår ska Plura Jonsson turnera landet runt med sin son Axel Jonsson-Stridbeck och ett band bestående av hans vänner. I mars kommer gänget till Malmö och en vecka senare till Helsingborg.

Per "Plura" Johnsson med sonen Axel.Bild: Henrik Montgomery/TT
I februari nästa år är det turnépremiär för Plura Jonsson och hans kompband bestående av sonen Axel Jonsson-Stridbeck med vänner. Den 31 mars spelar de på Slagthuset i Malmö och den 7 april på The Tivoli i Helsingborg.
Turnén har fått namnet "Sånger 1979–2017".
– Vi satt och diskuterade vad det skulle stå på affischen. Så jag kollade i låtlistan. Den tidigaste låten vi kommer att spela är från Eldkvarn-albumet "Pojkar, pojkar, pojkar" från 1979, säger Plura Jonsson.
– Jag har lovat att skriva lite nya låtar också, vilket jag precis har börjat med. Jag är som alltid lite ringrostig. Det är svårt att komma igång.
Bandet bildades i somras när Plura Jonsson skulle medverka som bröllopsunderhållare i TV3-programmet "Den största dagen" och Axel Jonsson-Stridbeck erbjöd att bidra med musiker.
– Efteråt tyckte de att vi skulle fortsätta spela tillsammans. De bearbetade mig genom att säga saker som "du vet väl att Neil Young turnerar med en massa yngre musiker nu". Men nu är jag själv väldigt sugen på att göra någonting, vilket jag inte har varit på flera år.
Plura Jonsson är medveten om att det nya bandet oundvikligen kommer att jämföras med Eldkvarn. Tanken är ändå att låtarna ska presenteras med nya arrangemang, något som underlättas av att samtliga av de unga bandmedlemmarna är multiinstrumentalister.
– Jag har en idé om att försöka lyfta fram texterna mer, så det kommer att arrangeras på det sättet. Det här kommer förhoppningsvis att låta väldigt annorlunda.
Per "Plura" Johnsson med sonen Axel och hans band.Bild: Henrik Montgomery/TT
Turnén med det än så länge namnlösa bandet avslutas i Uppsala i april, men Plura Jonsson öppnar redan nu för en fortsättning i form av en sommarturné. Det innebär att Eldkvarn kommer att fortsätta ligga på is på obestämd tid.
– Jag har sagt att jag vill ta en paus från Eldkvarn för att få tillbaka lust och inspiration. Om några år kan vi turnera igen. Jag tror att det är roligare att vänta i ett par tre år snarare än att bara göra uppehåll i ett år, för då är man snart tillbaka i samma hjulspår.

Plura Jonsson

Per "Plura" Jonsson föddes i Norrköping 1951.
Bildade bandet Piska mig hårt tillsammans med brodern Carla Jonsson och Tony Thorén 1971.
Bandet bytte namn till Eldkvarn i mitten på 70-talet.
Sedan dess har Eldkvarn släppt ett 20-tal studioalbum och ett flertal livealbum.
I fjol meddelade Plura Jonsson att Eldkvarn har tagit en paus på obestämd tid.

Hit kommer de på turnén

Turnéplan för bandet som utöver Plura Jonsson består av Axel Jonsson-Stridbeck, Freja Drakenberg, Marcus Arborelius, Jonatan Lundin och Zackarias Ekelund:
24/2 Västerås, 25/2 Örebro, 28/2 Karlstad, 8/3 Stockholm, 9/3 Norrköping, 17/3 Gävle, 18/3 Sundsvall, 19/3 Östersund, 30/3 Göteborg, 31/3 Slagthuset i Malmö, 1/4 Karlskrona, 7/4 The Tivoli i Helsingborg, 8/4 Uppsala.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen