Mat & Dryck

Time for a Bath

”Take a Bath”? Nej, ta fyra.
När Systembolaget denna torsdag lanserar ett fåtal ölnyheter, flaskor som ska finnas i butikerna i nio månader, ingår ett fyrpack från det brittiska kvalitetsbryggeriet Bath Ales.
Bland dessa ingår den bärnstensfärgade och mycket brittiska ale som heter Gem, med fin balans mellan kryddig humle och kolabetonad malt, men den verkliga pärlan är ändå Wild Hare: en ekologisk och mycket krispig och torr golden ale som – säger mig mina erfarenheter – tilltalar alla som normalt hellre beställer en amerikansk-influerad APA än en brittisk ale.
Bath Ales, etablerat 1995, är ett av de moderna bryggerierna som tar intryck från världen runtomkring. I fyrpacket finns således också en stout, Dark Side heter den (men när jag drack den senast hette den Dark Hare), som ligger nära irländska torra stout med låg alkoholstyrka.
Gemensamt för de fyra ölen är en strävan att brygga sådant som man kan sitta med en hel hel kväll. Ingen av dem är starkare än Wild Hare, som mäter 5,0%. Stouten ligger på 4,0%.
Den enda jag inte druckit är Barney en kopparfärgad ale på 4,5% som sägs ha en lätt rökighet. Den är jag nyfiken på.
I övrigt? Tio andra öl lanseras. Att Westmalle Tripel, stilklassikern från Belgien, är en av dem förvånar mig; jag märkte aldrig att den var borta. I övrigt ser det inte jättekul ut, men jag gläds åt att DDR-klassikern Wernesgrüner pils är tillbaka – bland nordtyska pilsner har jag alltid hållit den högt. Undrar hur den står sig?
Annars, då? Nils Oscar får med en Scotch Ale, som mäter 8,2%. Där får vi nog all maltsötma och all alkohol vi behöver, kanske mer därtill.
Gå till toppen