Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anonym tomte la julklappar i textilcontainer – ”Det här är en vardagshjälte!”

När Malmökärlet med textilåtervinning skulle tömmas gjorde chauffören en oväntad upptäckt. Någon hade slagit in paket och lagt i behållaren.
– Det blev jubel i fikarummet när chauffören kom in med en hel hög julklappar. De kommer troligen att gå till ett barnhem i Polen, säger Cristel Palmqvist på Textilrecycling.

Cristel Palmqvist, vd på Textilrecycling.Bild: Privat
Företaget Textilrecycling i Arlöv har cirka 800 kärl utplacerade i Sverige, i vilka de varje månad får in runt 80 ton kläder, skor och andra textilier. Men knappast några julklappar. Men i veckan hände det – tomten hade besökt kärlet på Lugnet i Malmö.
Där låg flera inslagna julklappar.
– Det står på paketen ”till flicka eller pojke i åldern 5-7 år” och så vidare, säger Textilrecyclings vd Cristel Palmqvist.
Däremot står ingen avsändare. Givaren är anonym, vilket gör Cristel Palmqvist extra rörd.
– En person har gått och handlat detta, slagit in och satt fina snören om paketen. Och personen har inte lämnat in det för att få ett tack, utan njuter bara av att någon ska få detta.
– Det här är en vardagshjälte!
Cristel Palmqvist är tacksam och stolt över att hennes företag fått förtroendet att ta hand om julklapparna, och hon lovar att de ska hamna i glada händer.
– De ska komma till barn som verkligen behöver dem. Troligen blir det ett barnhem i Polen.
Det är till en central i Polen som Textilrecycling säljer alla sina textilier. Där sorteras de och det som inte går att återanvända återvinns istället som sjukhusmaterial, stoppning i bildkuddar, duntäcken och dämpningsmaterial i asfalt.
– Där finns en hel forskningsanläggning som arbetar med hur man kan återvinna olika fiber.
Cristel Palmqvist är rädd att det inte finns så många vardagshjältar kvar i samhället – för de behövs.
– Det här är en sån underbar liten historia bland alla bilbränder och skjutningar.
Gå till toppen