Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bokhandeln: Tamas kritik orättvis

Akademibokhandeln ställer in en författarsignering med Gellert Tamas som skulle ha ägt rum i butiken på Mäster Samuelsgatan i Stockholm på lördag. Nu uppmanar Tamas Akademibokhandeln att backa. Men företagets vd tycker att kritiken är orättvis.

Gellert Tamas. Arkivbild.Bild: Christine Olsson/TT
I helgen skulle Gellert Tamas signera och prata om sin bok "Det svenska hatet", ett evenemang som Akademibokhandelns säkerhetschef och ledning ställde in med hänvisning till säkerhetsskäl. Att man väljer att ställa in är oerhört allvarligt, enligt Tamas.
– Det är någon slags svart, tragisk ironi i detta. Hela min bok handlar om det offentliga samtalet, om hur hat- och hotkulturen skapar en osäkerhet och tystar det offentliga samtalet. Och precis detta händer då Sveriges största bokhandelkedja ställer in, säger han.
Enligt Akademibokhandelns vd Maria Hamrefors gjordes säkerhetsbedömningen mot bakgrund av att det är full julrusch och väldigt mycket kunder i butiken.
– Det fanns inget uttalat hot, men beslutet bygger på en samlad bedömning från vår säkerhetschef, säger hon till TT.
Hamrefors tycker att Gellert Tamas är orättvis i sin kritik av Akademibokhandeln.
– Jag tycker att han blandar ihop saker när han argumenterar på det sättet. Han bortser från att en butik är en allmän miljö med många kunder som är ute för att handla. Det är inget tecken på tystnadskultur från vår sida. Hans bok finns i alla våra butiker och vi lyfter fram den i vår julkampanj, säger hon.
Gellert Tamas ser en stor fara i att Akademibokhandeln, som han beskriver det, "öppnar dammluckorna":
– Hur ska en liten bokhandel på en mindre ort våga bjuda in författare som tar i känsliga ämnen när Akademibokhandeln med sina resurser backar fast det inte ens finns en konkret hotbild? I förlängningen påverkas både det offentliga samtalet och yttrandefriheten.
Efter att Tamas och hans bokförlag reagerat kraftigt på den inställda signeringen backade förlaget enligt Tamas, och han skulle i stället få göra en signering efter stängningsdags för särskilt inbjudna, vilket han avböjt.
– Det allvarliga är att de ställer in ett viktigt evenemang, och backar ytterligare efter påtryckningar. Det här handlar inte om mig, det är en mycket större principiell fråga, säger han.
Tamas hoppas nu att Akademibokhandeln ändrar sig.
– Jag hoppas att de inser vad de håller på att ställa till med och genomför evenemanget på lördag. Då visar de att de tar säkerhetsfrågan på största allvar men yttrandefriheten på ännu större allvar.
Gå till toppen