Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debatt: Det offentliga måste sluta sätta plåster på gamla system

Om alla medborgare ska få del av digitaliseringens fördelar måste även staten göra det den kan för att skapa goda förutsättningar. Det skriver Charlotta Tönsgård, vd för den digitala vårdgivaren Min Doktor, apropå att näringsminister Mikael Damberg (S) här på 8till5 uppmanat e-hälsobolag att inte vänta på regeländringar i det offentliga systemet.

Charlotta Tönsgård, tidigare vd Min Doktor. (Foto: Jenny Leyman)
Bakgrund: Damberg ger skånska e-hälsoföretag svar på tal
Nej, Mikael Damberg, vi väntar inte på det perfekta systemet. Hade vi väntat så hade ingen av de 40.000 patienter som läkarna hos Min Doktor behandlat, fått hjälp.
Och ärligt talat hade det inte varit ett lika aktuellt ämne om vi aktörer inte hade pushat på och gått i fronten för att möta behovet av vård genom att utveckla nya lösningar för att göra det på ett smartare sätt.
Vi är glada över att Mikael Damberg lyfter fram att det offentliga inte hänger med. Han borde vara lika tydlig med att det offentliga inte klarar att digitalisera sig själva. De ska vara experter på behoven i egenskap av beställare. Vi i näringslivet är experter på att lösa problemen.
Det offentliga borde ta större ansvar för att möjliggöra samverkan med oss leverantörer. Telekomjätten Ericsson pekar på att det behövs en nationell digital infrastruktur, en ”digital stambana” med gemensamma standarder, infrastrukturer och ramverk för att nå skalfördelar och skapa innovationsplattformar där företag och myndigheter kan ”umgås”.
Att revidera lagar och förordningar som underlättar detta är superviktigt. Det behövs också nationella insatser, men det betyder inte att regeringen ska lösa allt. Det finns landsting som också driver på till exempel i ersättningsfrågan. Idag finns ingen nationell ersättning för digitala vårdmöten, som inte heller har listningspengen att luta sig mot som traditionella vårdcentraler gör.
SKL skulle kunna ta fram egna rekommendationer och överenskommelser för att underlätta – även kring exempelvis p-piller, som om de idag skrivs ut i ett län inte subventioneras om de hämtas ut på apoteket i ett annat län.
Vi vet att snabbväxande företag är de som bidrar störst till tillväxten och nya jobb i Sverige. Ambitionen att Sverige och enskilda landsting ska bli ledande inom e-hälsa och digitalisering uttalas från olika håll och det satsas stort med offentliga medel på både startups och riktade offentliga projekt inom området. Men ska Sverige ha en chans att få företag som utvecklas här och sedan kan gå på export, är enstaka landsting sannolikt en otillräcklig hemmamarknad som bas för bred export till världsmarknaden.
Digitaliseringen handlar i hög grad om att ändra synsättet på hur vården bedrivs. Vi ska inte stirra oss blinda på enskilda tekniska lösningar, många av dem kommer att bli utdaterade. Det handlar om vårdens möjligheter att snabbt kunna ta till sig nya lösningar och vår förmåga att leverera dem.
Min Doktor är rustade för att fortsätta driva på den här förändringen, men om vi vill att alla medborgare ska få del av fördelarna med en smart digitalisering så måste alla göra det dom kan för att skapa goda förutsättningar, även från statligt håll.
Min Doktor kan inte skapa en gemensam infrastruktur för Sverige. Och “The electric light didn’t come from the continuous improvement of candles”. Digitalisering innebär att arbeta smartare, på helt nya sätt, med hjälp av ny teknik. Det offentliga måste tänka “var vill vi vara om tio år” och bygga nytt istället för att sätta plåster på gamla processer och system som inte längre räcker till.
Charlotta Tönsgård, vd Min Doktor
I morgon: Fjorton läkare förespråkar återhållsamhet med skattemedel innan det är visat att digitala besök är säkra och kommer rätt patienter till godo.
Läs tidigare artiklar om skånska e-hälsosatsningar:
Damberg ger skånska e-hälsoföretag svar på tal (23 november)
Skåne tar täten i jakt på bättre e-hälsa (19 november)
Charlotta Tönsgård flyttar ut vårdmötet på nätet (19 november)
Thomas Frostberg: Regionens satsning på e-hälsa kan bli pengar i sjön (19 november)
Håll koll på det skånska näringslivet – följ gärna 8till5 på Facebook.
Fotnot: HD-Sydsvenskans vd Pontus Bodelsson är sedan 2014 styrelseledamot för Min doktor och har ägarintresse i företaget genom optioner.
Gå till toppen