Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Lilla August-vinnaren vill tacka många – men mest sina lärare

Drömmen hon inte riktigt vågade tro på blev sann. 18-åriga Sigrid Nikka från Höllviken vann Lilla Augustpriset. "Sigrids text hade något fantastiskt", säger Johanna Bill, en av de lärare 18-åringen vill tacka för sin väg mot vinsten.

"Det handlar inte bara om att skriva, det handlar om att bli läst", säger 18-åriga Sigrid Nikka från Höllviken som vann Lilla Augustpriset med novellen ”Då rallarrosen blommar”.Bild: Hussein El-alawi
Det är morgonen efter att Sigrid Nikka har landat på hemmaplan efter några omtumlande dygn i Stockholm, och timmen innan ett muntligt prov i filosofi.
Ute viner kalla novembervindar, men i det varma pentryt på Sundsgymnasiet träffar vi den 18-åriga författaren från Höllviken tillsammans med läraren Johanna Bill. Det var hon som höll kursen i kreativt skrivande där Sigrid Nikka skrev den vinnande novellen – och det var också hon som uppmanade 18-åringen att skicka in sitt bidrag till Lilla Augustpriset.
Läs mer: 18-årig Höllviken bo kan vinna Lilla Augustpriset: ”Det är en fantastisk känsla”
– Texten fångar en känsla och berörde mig väldigt djupt, säger Johanna Bill.
– Den är personlig, men samtidigt en historia med många bottnar som kan nå ut till många. Det finns mycket symbolik i rallarrosen. En blomma som är vacker och anspråkslös, men som vissnar direkt om man tar in den.
I sitt tal på Augustgalan tackade Sigrid Nikka Johanna Bill och alla andra svensklärare som uppmuntrat hennes skrivande genom åren.
– De har hjälpt mig att forma mitt sätt att gestalta. Att utvecklas i sitt skrivande handlar mycket om dialogen om en text och att få feedback, både på det som är bra och dåligt. Det är så man växer.
Läs mer: Höllvikentjej kan vinna Lilla Augustpriset
Sigrid Nikka säger att hon fortfarande inte riktigt har hunnit landa efter beskedet i måndags.
– Det var först efter galan, när jag var tillbaka på hotellrummet och bläddrade i antologin med våra texter som det sjönk in – och brast. Jag började gråta. Det handlar inte bara om att skriva, det handlar om att bli läst. Plötsligt gick det att se och ta på att jag faktiskt vunnit.
"Sigrids text är personlig, men samtidigt en historia med många bottnar som kan nå ut till många", säger svenskläraren Johanna Bill på Sundsgymnasiet, som uppmanade Sigrid Nikka att skicka in sin novell till Lilla Augustpriset.Bild: Hussein El-alawi
Inspirationen till texten kommer dels från den lilla byn i Tornedalen, där hennes mamma växte upp, dels från några rader av den finländska författaren och poeten Eeva Kilpi.
Säg till om jag stör,
sa han när han steg in.
så går jag med detsamma.
Du inte bara stör,svarade jag,
du rubbar hela min existens.
Välkommen.
När det stod klart att hon vunnit priset började mobilen gå varm, och den har inte slutat. Lycka till-önskningar har trillat in från när och fjärran, men extra värme känner hon för hejaropen från Tornedalen.
– Det är människor som skrivit att släktingar som jag aldrig träffat hade varit stolta över mig. Det är också lite det min text handlar om, människor finns alltid med dig. Du är aldrig ensam.
Har du något tips till andra unga skribenter?
– Skriv, skriv, skriv. Läs, läs, läs. Det spelar ingen roll om det är Kalle Anka eller Steinbeck. Det handlar om att lära sig vad man gillar, och när man har den bredden kan man reflektera över sitt skrivande.
I framtiden vill Sigrid Nikka läsa juridik, men också fortsätta med sitt skrivande. Det är egentligen inget märkvärdigt med det, tycker hon. Att skriva är en del av den hon är.
– Nu när jag har sett en bok med mitt namn kommer jag att sträva efter den känslan igen.
Hon har svårt att se sig själv som en förebild, men hon har ett motto, som tidigare stod på en vägg i Sundsgymnasiets kafeteria: "Allt blir bra till slut – och är det inte bra så är det inte slut".
– Fortsätt med det du brinner för, oavsett om det är skriva eller golfa eller hålla på med rollspel. Det leder framåt. Jag är kanske optimist, men jag tror på det. Man ska tro på sin passion.
Gå till toppen