Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nio nya företag har valts ut till accelerator inom e-hälsa

Ebba Fåhraeus är vd för inkubatorn Smile på Medicon Village, en av aktörerna bakom acceleratorn Health2b.Bild: Lars Brundin
Femtio uppstartsföretag från hela världen sökte plats till den andra upplagan av e-hälso-acceleratorn Health2B i Lund. Av dessa har nio bolag valts ut.De utvalda aktörerna har nu chans att bli framtidens bolag, med utveckling av uppkopplade produkter och tjänster för en effektivare sjukvård och ett hälsosammare liv. I tre månader ska bolagen i acceleratorprogrammet Health2B utveckla sina respektive affärsidéer med stöd av en skara mentorer och rådgivare.
Bakom acceleratorprogrammet står bland annat företagsinkubatorn Smile.
– Vi har 26 bolag hos oss, varav en majoritet jobbar med traditionell bioteknik. Samtidigt kommer flera av de nio nytillkomna bolagen, som ska medverka i acceleratorn, från IT-sidan. Då blir det ett intressant möte i den här miljön där vi har breda nätverk och stor life science-kompetens, säger Ebba Fåhraeus, vd för Smile.
Programmet pågår fram till slutet av januari. Då ska entreprenörerna presentera sina bolag för investerare, näringslivsprofiler och andra intressenter. Almi Invest stöder projektet och ger de deltagande bolagen möjlighet att söka en grundfinansiering på 200 000 kronor.
– Det som är extra roligt är att vi har fått ännu fler internationella deltagare, jämfört med den förra omgången. Bara det att vi har lockat hit ett amerikanskt team är helt fantastiskt, säger Ebba Fåhraeus.
De nio deltagarna i andra upplagan av Health2B:
Tryggel – ökar säkerheten och kvalitén på vård i hemmet av äldre människor med hjälp av uppkopplad teknik, sakernas internet (grundarna kommer från Tyskland, Kenya och Sverige).
My living record – erbjuder en lösning där all hälsorelaterad information om en individ samlas på en plattform, ett verktyg för att optimera kommunikationen mellan individen och olika vårdgivare (samtliga fyra medgrundare kommer från Grekland).
Ensa – kopplar samman användarens hälsoappar med deras medicinska journaler och ger personliga och konkreta hälsorekommendationer i realtid på användarens mobilenhet (amerikanskt bolag, medarbetarna kommer från Kina och USA).
Wide – erbjuder ett automatiskt och kundanpassat verktyg för digital 3D-tillverkning av proteser och stödbandage (lettiskt bolag med lettiska grundare).
Checkup – genom e-hälsoverktyg genomförs tätare kontroller av hälsotillstånd på ett enkelt och tidseffektivt sätt, vilket möjliggör att patienten får en bättre förståelse för sin hälsa.
Cora – har utvecklat en mobilapp som hjälper personer med högt blodtryck att leva ett hälsosammare liv (tyska grundare).
Attain health – coaching, individanpassad medicinering och läkare on-demand för personer med kroniskt tillstånd som vill vara i förarsätet.
Post doc – utvecklar ett användarvänligt verktyg för informationsöverföring och interaktiv kommunikation mellan patienten och vårdgivaren.
Mental scanning team – effektiviserar psykiatrin genom att erbjuda beslutsstöd och insikt såväl för individ som terapeut, vilket leder till minskad mental ohälsa och mindre kostnader för samhället.
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen