Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Dygnet runt

Ola Salo: Att tävla med Dismissed känns som en vinst i sig

Ola Salo gör comeback i Melodifestivalen. Sist gång han skrev en låt vann han hela tävlingen med The Ark. Nu ställer han upp som låtskrivare för bandet Dismissed. ”Jag är så himla glad att vi hittade det här bandet”, säger Ola Salo.

Ola Salo.Bild: Patrick Persson
När Melodifestivalen avgjordes tidigare i år så agerade Ola Salo och Peter Jöback programledare för Andra chansen. Där sjöng de låten ”Sing me out” i mellanakten. En låt skriven av Ola Salo själv och Peter Kvint.
Nu återvänder Salo och Kvint, som även skrivit bland annat The Ark-hitlåten ”Calleth you, cometh I” ihop, till Melodifestivalen. När de hade skrivit klart den storslagna låten ”Hearts align” så kände de att den skulle passa bra för Melodifestivalen.
– Vi kontaktade faktiskt Melodifestivalen för att höra om de hade ett tips på en bra artist. Så det var Björkman och gänget som hade fått nys om Dismissed och det var ju helt perfekt för oss. Det kändes lite oväntat att man skulle få ett så otroligt bra tips från dem, säger Ola Salo till Dygnet Runt.
Dismissed.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Göteborgskvartetten Dismissed har nu förvandlat ”Hearts align” till något helt annat än originalet.
– Det är en ganska mäktig låt som i original drog åt arty pompig rock, men som i Dismisseds version har blivit snäppet mörkare och tyngre. Och det känns väldigt spännande, säger Ola Salo.
Vad är målet för dig?
– Jag är så himla glad att vi hittade det här bandet. Att vi kan ge bandet den här plattformen så att de kan få göra sin egen grej känns som en vinst i sig. Det var längesen jag såg ett rockband med en så cool androgyn framtoning och att de får utryme att visa upp sig är kul nog. Dismissed kommer att gå från noll till hundra i medial uppmärksamhet och det kommer de att kunna göra något bra av, säger Ola Salo.
Så här låter Dismisseds nyligen släppta singel "Glitch":
Är Dismissed 2016-versionen av The Ark?
– Jag känner mig helt klart själsligen besläktad med dem. Det har inte varit så vanligt i svensk pophistoria med en stark androgyn framtoning, så jag förstår om folk gör den kopplingen. De går mycket längre i sin androgyna framtoning än vad The Ark gjorde. Det finns stora likheter, men också stora skillnader och Dismissed är ett band som förtjänar att bli bedömt på sina egna meriter.
– Jag och Peter har skrivit en låt, men Dismissed är ett band som skriver egna bra låtar. Vi hoppas såklart att den ska leta sig in i deras egen repertoar av jättebra låtar, men de är inte alls beroende av att andra skriver låtar till dem.
Det är andra gången som Ola Salo tävlar i Melodifestivalen. Första gången var med The Ark och låten ”The worrying kind” 2007. Det slutade med seger och sen en 18:e plats i Eurovision Song Contest. Men nu blir det en helt annan upplevelse.
– Det är första gången jag deltar som enbart låtskrivare och det ska bli en kul upplevelse att få göra det tillsammans med Peter och ett band som jag verkligen tycker är ballt och spännande. Det känns mycket roligare att stå för den här låten nu när den framförs av en artist som jag verkligen tycker förtjänar det, säger Ola Salo.
Dismissed tävlar med låten ”Hearts align” i deltävlingen i Malmö den 11 februari.
Läs alla artiklar om: Melodifestivalen 2017
Gå till toppen