Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sveriges snabbast växande bokförlag finns i Skåne

Lars Brahme är vd för Bokfabriken och Mattias Lundgren är vd för systerbolaget Word Audio Publishing.Bild: Lars Dareberg
Bokfabriken i Malmö är Sveriges snabbast växande förlag, och det näst snabbast växande förlaget finns i Helsingborg. Det visar en undersökning som tagits fram av bokhandelns branschtidning, Svensk bokhandel.Läs mer: De tio snabbast växande förlagen i Sverige
Undersökningen baseras på hur förlagens omsättning förändrades från 2014 till 2015, och omfattar alla svenska förlag.
Bokfabrikens omsättning ökade med 121 procent till 12,3 miljoner kronor, vilket placerar Malmöföretaget i topp i mätningen.
– Det känns oerhört stimulerande, vi har känt på oss att vi ligger rätt så bra till i det avseendet. I branschen har vi gått från att vara ett litet uppstickarförlag till att nu bli betraktade som ett mellanstort förlag. Det känns också gött att vara en positiv fläkt i en bransch som varit uträknad emellanåt, säger Lars Brahme, vd för Bokfabriken.
Varför pekar det så pass mycket uppåt för er?
– Det handlar nog bland annat om en fin grundkemi mellan mig, Erik Johansson och Mattias Lundgren som drog igång förlaget. En annan viktig aspekt är att vi gillar kommersiella böcker och vågar vara ett kommersiellt förlag. Böckerna som vi ger ut måste bära sig rent ekonomiskt, annars bär sig inte verksamheten. Grundbulten bland våra författare är den amerikanske spänningsförfattaren David Baldacci, som vi plockade från Bra böcker när de lade ner sin skönlitterära utgivning.
Samtidigt klämde Bokfabrikens systerförlag, Word Audio Publishing, sig in på en femte plats bland Sveriges snabbast växande förlag. Systerförlaget, med Mattias Lundgren som vd, är specialiserat på ljudböcker och dessutom Sveriges näst mest lönsamma förlag sett till resultatprocent.
– Här har vi vuxit snabbt tillsammans med återförsäljaren Storytel som har brutit hur mycket ny mark som helst för förlagsbranschen. Vi har jobbat i många år med ljudböcker och utvecklingen tog ordentlig fart i samband med de smarta telefonernas inträde runt 2010, säger Lars Brahme.
Ytterligare två skånska förlag, Bertmarks och Hegas – båda med bas i Helsingborg – finns med på topplistan över Sveriges snabbast växande förlag.
Läs mer: De tio snabbast växande förlagen i Sverige
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen