Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hårt tryck mot migrationsdomstolar

Många får avslag på sin asylansökan. Det märks tydligt på antalet mål som kommer in till de fyra migrationsdomstolarna. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
I fjol ansökte nästan 163 000 människor om asyl i Sverige. Många får avslag på sin ansökan och nu märks det tydligt på antalet mål som kommer in till de fyra migrationsdomstolarna.
Bara under november kom det in drygt 4 650 mål till migrationsdomstolarna som ligger i Göteborg, Luleå, Malmö och Stockholm. Det är mer än en fördubbling jämfört med november i fjol och är det högsta antalet under en månad sedan domstolarna inrättades 2006, skriver Dagens Nyheter.
Antalet mål kan till och med vara högre eftersom en del av domstolarna inte hinner med att skriva in ärendena i takt med att de kommer in.
– Bara att registrera alla nya mål tar mycket tid och är en stor utmaning, säger Anders Hagsgård, lagman och högste chef för migrationsdomstolen i Göteborg.
Domstolsverket har skapat en projektgrupp som ska hantera ökningen av antalet migrationsmål. Johan Axelsson, som leder gruppen, säger att domstolarna har börjat låna personal av varandra.
– Vi har också en förstärkningsstyrka där vi har utbildat ett tiotal domare att arbeta med migrationsrätt, säger han till Dagens Nyheter.
Gå till toppen