Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Två Lundabor utses till årets tekniker

Båda har utvecklat uppfinningar som ska förbättra människors liv i vardagen. Nu utses Tongyun Shen till årets tekniker och Sofie Woge till årets tekniklöfte. På torsdagens prisceremoni i Malmö får de ta emot 50 000 kronor var.

Tongyun Shens metod för att odla fröer kan ge större skörder och mätta fler magar.Bild: Sandra Henningsson
Forskaren Tongyun Shen har utvecklat en fröbehandling som gör att växter gror snabbare och jämnare, utan kemiska tillsatser eller genmodifiering.
”Innovationen kan komma att spela stor roll på svårodlade platser och där det råder matbrist runtom i världen”, lyder motiveringen. ”Tongyuns mångåriga och gedigna forskning är ett föredömligt exempel på svensk innovation som kan göra skillnad långt utanför landets gränser.”
– Jag är mycket glad för utmärkelsen. Priset hjälper oss att sprida vår produkts samhällsnytta, säger Tongyun Shen, som i höst också tagit emot ett uppfinnarpris på en halv miljon kronor.
Ytterligare en Lundabo prisas: Industridesignern Sofie Woge som utses till årets tekniklöfte. Hon har utvecklat ett greppverktyg för personer som har tappat styrkan i händerna på grund av ålder eller sjukdom.
”Vi ser Sofie som en inspiration för nya förmågor samtidigt som produkten har potential för stor samhällsnytta”, lyder en del av motiveringen.
– Det är helt otroligt roligt att få en sådan utmärkelse! säger Sofie Woge.
Efter sin praktik på NASA driver hon nu företaget Tendo på inkubatorn VentureLab i Lund.
– Min dröm är att skapa för dem som inte kan leva det liv andra tar för givet och ge tillbaka människor deras självständighet. Det ger mig stor glädje att även andra uppmärksammar detta, säger hon.
Sofie Woge.Bild: Sara Martelius
Prisutdelningen äger rum på Malmö Börshus i samband med Handelskammarens höstmöte 1 december.
Fakta: Årets tekniker
• Prissumman är 50 000 kronor till vardera pristagare.
• Priset är instiftat av Handelskammaren på initiativ av Kerstin Lindell.
• Delas ut i samarbete med Alfa Laval, Beijer Electronics, Bona AB, Chefspoolen, Deloitte, HMS, Höganäs, Moll Wendén, SEB, TePe Munhygienprodukter AB och Trelleborg AB.
Tidigare vinnare:
2015: Petra Wadström, Solvatten.
2014: Mehrdad Mahdjoubi, Orbital Systems.
2013: Bo Håkansson, Professor vid Chalmers.
Läs mer:
Tongyun Shens uppfinning kan ge större skördar och mätta magar
Sofie Woge: ”Ett hjälpmedel kan vara ett smycke”
Håll koll på det skånska näringslivet – följ oss gärna på Facebook.
Gå till toppen