Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Dag 337 med Elvis: Follow that dream

Elvis filmlåt ”Follow that dream” är en av Bruce Springsteens favoriter, vilket verkar märkligt om man inte spetsar öronen och faktiskt lyssnar på texten (och tar lite nostalgi med i beräkningarna).
I Elvis original från 1961, titelspåret i en helt okej film som på svenska fick den allt annat än lovande titeln ”Drömsheriffen”, är detta en uppjagad poplåt med friskt humör och smittande latinbeat. Man är inte fel på det om man kallar den hurtig, till och med klämkäck. Redan efter första refrängen kommer en tonartshöjning, och hela härligheten är över på en minut och 37 sekunder.
Den är ganska bra.
För Springsteen blev den hoppfulla titeln, nästan en slogan, nog viktigare än musiken. När han själv tog upp den på liverepertoaren under 80-talet drev han ner tempot, ändrade melodin och tog sig till och med friheter med texten. Men låtens slogan – som han använt i andra sammanhang – höll han fast vid. (Studioversion här)
Springsteens skuld till Elvis är förstås enorm. Han talar själv om den, utförligt, i detta tal på festivalen SXSW i Austin för några år sedan. Hela talet här (hörvärt!), Elvisdelen här.
Detta om Springsteen, som jag har ett kluvet förhållande till. Första gången jag blev besviken på honom var jag ännu tonåring. Singeln ”Dancing in the dark” var ny, och jag begav mig till en skivbutik vid Gustav Adolfs torg i Malmö för att lyssna på den. Jag var … snudd på chockad (och då fick jag ändå inte se den fåniga videon). Men så bad jag affärsinnehavaren vända på singeln och fick höra ”Pink Cadillac”. En bagatell, varken mer eller mindre, men den hade inga syntar och den verkade på något vis handla om Elvis. Nog för mig, då.
(Idag skriver jag en låååång text i Sydsvenskan om hans självbiografi – inte en recension i första hand, utan mer en kommentar om Springsteen och hans plats i gårdagens och dagens USA och rockvärld.)
Gå till toppen