Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fem kvinnor utforskar nya former för humorn

När Anna Pettersson samlar fyra komedienner på en och samma scen vet humorn inga gränser. Föreställningen "På gränsen" liknar inget som tidigare satts upp på Malmö stadsteater.

Annika Kofoed, Cecilia Lindqvist, Evamaria Björck och Susanne Karlsson tar ut stegen när humorn dras till sin spets på Intiman.Bild: Emmalisa Pauly
Någon klockren beskrivning finns inte. Teaterregissören Anna Pettersson rubricerar sin senaste humorföreställning som ett protestarbete där nya genrer, spelstilar och former utforskats utanför ramarna av den klassiska humorn.
– Människor frågar: vad är det för genre? Är det en fars? Men det är svårt att sätta ord på. Vi använder oss av helt nya former. Som en cocktail av olika möjligheter att angripa humorn, säger Anna Pettersson.
Till sin hjälp har hon fyra starka viljor i form av skådespelarkollegorna Susanne Karlsson och Cecilia Lindqvist från Malmö stadsteater samt Annika Kofoed och Evamaria Björk från Helsingborgs stadsteater.
"På gränsen" är lika mycket teater som forskningprojekt, berättar Anna Pettersson som förutom regissörs- och skådespelaryrket också är doktorand vid Stockholms konstnärliga högskola.
– Alla mina iscensättningar är en del av min forskning. Jag är väldigt intresserad av hur vi kan komma bortom texten. Kan man skapa ett expanderat utrymme för skådespelarnas kroppsliga impulser?
Bild: Emmalisa Pauly
Frågan undersöks i "På gränsen" under ovanligt fria former. Ett arbete helt olikt det som vanligtvis äger rum på en institutionsteater, menar Anna Pettersson och får medhåll av Susanne Karlsson.
– Det är väldigt ovanligt att man får vara så involverad i en teaterprocess, säger Susanne Karlsson.
Hon uppskattar friheten i att nu få utmana sina egna begränsningar.
– Vi är alla inne på marker där vi inte känner oss helt bekväma. Vilka gränser kan jag spränga? fortsätter Susanne Karlsson.
Annika Kofoed går så långt att hon kallar ensemblen för modig.
– Vi gör upp med tabun. Kan jag se så här konstig ut? Kan jag vara så här grotesk eller stå så här bredbent? Blandningen av den sortens utmaning, och att utveckla genren, är absolut något nytt för mig, säger hon.
Show, stand up, filmklipp och traditionella sketcher med punchlines möter fysisk komik, ordlösa nummer och gestaltningar. Samtliga berör temat: vad innebär det att vara på gränsen i dag?
– Vi skojar om hur uppskruvade och surrealistiska vi blir när vi står inför randen av katastrofer, och dagligen möter människor som har erfarenhet av det. Vilka blir vi då? säger Anna Pettersson som gärna tillför humor i allvarliga ämnen.
De senaste åren har hon satt upp flertalet klassiker som August Strindbergs "Fröken Julie" och Henrik Ibsens "Hedda Gabler", som spelas för fulla hus på Dramaten. Men lika självklart är det att söka efter de allvarliga stråken i humorns värld, menar regissören.
– Just motsättningar är intressanta. Och att kunna ge publiken en kroppslig upplevelse. Det får du ju verkligen när du skrattar. Det sker något i kroppen. Förhållandet mellan scen och salong förändras.
I "På gränsen" dras det till sin spets.
– Utmaningen har faktiskt varit att få göra allt som vi känner lust till, som har med humor att göra. Jag menar, hur mycket och ofta får man som kvinna jobba med att vara rolig rent fysiskt? säger Annika Kofoed.

På gränsen

Humorföreställning om humor. Urpremiär på Intiman, Malmö stadsteater, lördag 3 december, klockan 18. Därefter görs 12 föreställningar innan "På gränsen" sätts upp på Helsingborgs stadsteater den 3 februari 2017.
Manus, regi och scenografi av Anna Pettersson.
I rollerna: Evamaria Björk, Annika Kofoed, Susanne Karlsson och Cecilia Lindqvist.
Gå till toppen