Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Socialsekreterare: ”Ska vi verkligen arbeta som angivare åt polisen?”

Emil Engblom, socialsekreterare i Malmö, ifrågasätter att han och kollegorna ska behöva agera angivare åt polisen och vill ha igång en diskussion.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Måndagen den 29 november blev det känt att polisen har begärt att socialtjänsten i Malmö ska lämna ut sekretesskyddade uppgifter rörande ett antal utvisningshotade personer. Det som efterfrågades var kontaktuppgifter såsom adress, telefonnummer och e-postadress. Polisens agerande är problematiskt på flera sätt och måste ifrågasättas.
Läs också Gränspolisen får hjälp av Malmö stad att hitta papperslösa barnfamiljer som ska utvisas
Juridiskt innehåller begäran egentligen inga konstigheter. Polisens frågeställning till socialtjänsten bryter sekretessen enligt lagstiftningen och uppgifterna ska därmed lämnas ut. Ur mitt perspektiv som socialarbetare håller det dock inte att enbart hänvisa till lagar och regler. Vi måste se ett större perspektiv. Som socialarbetare har vi ett konkret uppdrag att hjälpa och stötta våra klienter på de sätt vi har möjlighet. Det gäller även våra utvisningshotade klienter, som kontaktar socialtjänsten i hopp om att få hjälp i sin utsatta situation. Dessa personer är i många fall traumatiserade efter svåra upplevelser av krig och flykt. De kan ha varit jagade och förföljda, mår psykiskt dåligt och vill att någon lyssnar och hjälper.
Läs också Socialtjänstens samarbete med gränspolisen hyllas och kritiseras av Malmös politiker
Polisen begär nu istället att socialtjänsten, som juridiskt fungerar som samhällets yttersta skyddsnät, ska spä på några av de mest utsatta personernas paranoia. Som en följd av polisens begäran ska socialtjänsten bidra till att dessa människor mår ännu sämre. Jag har mycket svårt för att se att detta ska ingå i vår roll som socialarbetare.
Det är inte heller nog med att socialtjänsten ska lämna ut uppgifterna. Riktlinjen från kommunens jurister är att klienterna endast ska informeras om att uppgifterna har lämnats ut, om de själva frågar sin socialsekreterare om just detta. Uppgifterna ska alltså mer eller mindre lämnas ut i smyg.
Medmänsklighet och moraliska principer måste alltid vara vägledande i det sociala arbetet. Om vi inte problematiserar rådande praxis hamnar vi fel. Om vi reflexmässigt och enbart följer juridiska bestämmelser utan reflektion riskerar vi att hjälpsökande människor avhumaniseras. Lagar kan förändras. Genom debatt och eftertanke i dessa frågor kan Malmös alla socialarbetare bidra till ett annat synsätt än det som innebär att vi ska fungera som angivare åt polisen.

Emil Engblom

Socialsekreterare i Malmö stad, arbetar med ekonomiskt bistånd
Läs också Öppet brev till Leif Fransson, operativ chef för gränspolisen i region Syd
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen