Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fairooz Tamimi: "Världen sviker nu saudiska kvinnors och mäns kamp."

En dag 1986 i norra Jordanien kom säkerhetsstyrkorna efter midnatt och attackerade brutalt tusentals demonstrerande universitetsstudenter. Tre studenter dödades, hundratals fängslades och relegerades från universitetet.
Internet fanns inte än.
Världen hade ännu inte blivit dagens så kallade globala by, men ändå hoppades vi studenter att det internationella samfundet skulle stå vid vår sida.
Vi krävde demokrati och frihet och vi förväntade oss åtminstone att världssamfundet skulle fördöma regeringens brutalitet.
Men vi blev grundligt svikna.
Så när du, statsminister Stefan Löfven (S), uttalar dig om svenska och saudiska kvinnors gemensamma kamp mot ojämställdhet, förolämpar du inte bara de svenska kvinnornas hundra år av kamp för jämställdhet, utan även de modiga saudiska männens och kvinnornas dagliga kamp för kvinnors rättigheter.
Det finns en växande upplysningsrörelse i Mellanöstern.
Modiga filosofer, författare, poeter, bloggare och aktivister driver på för en kritisk granskning av de religiösa påbuden och det religiösa arvet samt åskådliggör traditioner som leder till bakåtsträvande.
Ett ökande antal människor vågar säga nej till bakåtsträvande idéer.
Män och kvinnor i Egypten, Saudiarabien och Jordanien utkämpar hårda strider mot diktaturer, korruption och religiös radikalism.
Men du, Stefan Löfven, underlåter inte bara att höja din röst till stöd för dem eller ens erkänna deras kamp, utan ursäktar diktaturregimer som förtrycker miljoner kvinnor, piskar bloggare och andra skribenter samt dömer poeter och filosofer till döden.
Du vet säkert, Stefan Löfven, att enligt Global Atheism Index för 2012 var 5 procent av saudierna ateister – jämfört med 8 procent av svenskarna. Det är den högsta andelen ateister i Mellanöstern. Och som du säkert vet betraktar den saudiska regeringen alla ateister som terrorister.
Mellanöstern upplever nu början på en rörelse för kritiskt ifrågasättande av religionen, vilket i sin tur har öppnat för andra typer av kultur- och normkritik. Men för Sverige verkar öppenhet och respekt för kulturell mångfald fortfarande innebära ett accepterande av det oacceptabla.
Världen sviker nu saudiska kvinnors och mäns kamp mot surrealistiska lagar, diskriminering och bakåtsträvande.
Tror du, Stefan Löfven, att de saudiska kvinnorna känner något som helst hopp om att stödjas i sin kamp av världens stormakter?
Nej, men däremot ställer de sitt hopp till länder som värdesätter mänskliga rättigheter och jämställdhet. Och Sverige är definitivt ett av dessa få länder som kan och bör ta ställning för en sundare värld.
Fairooz Tamimi
fairoozt@gmail.com
Gå till toppen