Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Humanitära uppfinningar görs på Ideon

Närmare 70 idéutvecklare har i helgen frivilligt spärrat in sig på Ideon Agora. Deras uppdrag: att inom 48 timmar leverera kreativa lösningar som gagnar biståndsorganisationer och samhällsnyttan.
Joakim Loxdal försöker skapa en samverkansplattform åt Röda korset.Bild: Hussein El-alawi
Joakim Loxdal ser lite trött ut där han sitter hopkurad med en grå filt över axlarna. Så är det också en utmanade uppgift han och hans kamrater har framför sig – att skapa en samverkansplattform för volontärer. Uppdragsgivare är Röda korset.
– Via en webbsida ska volontärer snabbt kunna se var det behövs för hjälp. Det kan vara vid en katastrofsituation eller också någon som behöver stöd med integrering. Genom denna webbsida ska Röda korset kunna minska sitt administrativa arbete, säger Joakim Loxdal.
Det är andra gången som Ingenjörer utan gränser anordnar "Openhack coding för humanity", en maratontävling för programmerare, med inriktning mot biståndsorganisationer. 2015 deltog 70 studenter från Lunds universitet och ett av koncepten som då togs fram var en temperatursensor för att övervaka temperaturförändringar av mediciner, något som i dag används av Läkare utan gränser.
Årets hackaton är utvidgat till att även gälla samhällsnyttan. Arbetsförmedlingen hoppas exempelvis på en lösning där jobbsökanden i en virtuell verklighet kan vandra runt på olika arbetsplatser.
– Platsannonserna i dag är väldigt textbaserade och det kan vara svårt att överblicka jobbdjungeln, säger Olle Lundin, ansvarig för Arbetsförmedlingens digitala innovationscenter.
Att komma på geniala lösningar inom en knapp tid är den största svårigheten med hackaton, tycker Sara Roos som tillsammans med tre kamrater sitter hukade över datorer. De försöker hitta ett webbaserat system som bland annat visar givarna till biståndsorganisationer vad de skänkta pengarna egentligen används till.
– Föreställ dig att du får en pushnotis på telefonen som berättar: "Nu har fyra träd planterats för dina pengar". Transparens kan göra att fler kanske skänker pengar, säger hon.
Att komma på en genial lösning på kort tid är utmanande, tycker Sara Roos.Bild: Hussein El-alawi
Inga flådiga priser som New York-resor utlovas. I stället är det äran och vetskapen om att ha bidragit med kunskap som räknas.
– Det är härligt att så många vill vara med utan att lockas av fina priser, säger Madeleine Serenhov, projektledare för Openhack.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen