Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polisordern: Lägg undan vardagsbrott

Morden i Malmö får konsekvenser över hela Skåne. Nu godkänner polisledningen att en del utredningar om vardagsbrott havererar. Prioriteringen beskrivs som tillfällig.

Utredningar om mängdbrott, som villainbrott, prioriteras ner. När utredningarna blir liggande ökar risken att brotten inte klaras upp. Detta ger nu polisledningen godkänt till, för att kunna prioritera morden och de andra grova brotten i Skåne.Bild: Patrick Persson
I flera månader har polisen i Skåne pressats av de rekordmånga morden, av skottlossningar, och av den fortfarande pågående omorganisationen. Framförallt Malmö är hårt drabbat, men även nordvästra Skåne. Polisen har medgett att en del verksamhet blir lidande, men har inte tydliggjort vilka brister man accepterar för att något sånär kunna hantera mordvågen.
För två veckor sedan höll polisledningen krismöte och regionchefen Annika Stenberg lovade besked, både till Skånes poliser och till allmänheten. Men mer interna diskussioner behövdes först.
Annika Stenberg har den gångna veckan haft semester. Men biträdande regionchefen Jarl Holmström pekar nu ut tre områden som prioriteras ner:
• Utredningar om mängdbrott: inbrott, stölder, misshandel och hot, med mera.
En del av poliserna flyttas till utredningarna om grova brott.
– Då måste vi acceptera en lägre redovisningsgrad, säger Jarl Holmström.
Vad betyder det för folk som drabbats av vardagsbrott?
– Det finns en risk att deras ärenden får vänta längre med att bli utredda. Prognosen med att nå framgång i ett sånt ärende hänger samman med att utredningsåtgärderna genomförs i nära anslutning till att brottet begås. Varje prioritering vi gör på bekostnad av utredningsverksamheten av mängdbrott minskar möjligheten att ha en hög uppklaring.
• Brottsförebyggande arbete utanför Malmö.
För att lindra de negativa effekterna för utredningarna av mängdbrott flyttas områdespoliser och andra poliser som i huvudsak arbetar förebyggande, till att utreda mängdbrott. Områdespoliser har också flyttats in till Malmö för att utföra enklare uppdrag i mordutredningarna.
Polisbristen i Dalby, som Sydsvenskan berättat om, beror inte på prioriteringen av mordvågen, men liknande konsekvenser räknar polisen med tillfälligt på andra orter.
• Gränskontroller.
För öka polisnärvaron i Malmö glesas gränskontrollerna ut. HD och Sydsvenskan har tidigare berättat att poliser flyttas därifrån in till Malmö. Uppgifter nu säger att det motsvarar cirka 13 procent av gränsstyrkan.
– Avsikten är att de 22 poliserna sedan ska stanna i polisområde Malmö, säger Jarl Holmström.
– Vi bedömer att i den senaste förlängningen som gjordes av gränskontrollen, så gavs utrymme att göra den lite mer partiell än den har varit tidigare.
Därutöver används två av sex så kallade rörliga kontrollgrupper i de så kallade fokusgrupperna som arbetar i Rosengård, Seved, Lindängen och Möllevången.
Framförallt utredningen av mängdbrottslighet är känslig för polisen. Regeringen kräver högre uppklaring. Men nu är den typen av brott alltså satt på undantag i region syd, som inkluderar Skåne, Blekinge, Kalmar län och Kronobergs län.
Undantaget är tillfälligt, säger Jarl Holmström.
– Vi får acceptera att vi får en kortsiktig belastning på mängdbrotten. Men vi måste ganska snabbt jobba för att komma i fas även med mängdbrotten. För vi har ett dåligt utredningsresultat.
– Därför är det väldigt viktigt att vi är noga med hur länge vi har den här extrakapaciteten i de grövre brotten. Samtidigt är det viktigt att vi verkligen får stopp på en sådan här negativ utveckling.
– De grova brott som har inträffat är en oacceptabel utveckling och vi måste nu visa att vi både kan förhindra fortsatta brott av den här karaktären, och även få en uppklaring som innebär att folk blir inkapaciterade, att folk blir dömda.
Bild: Mats Roslund
Gå till toppen