Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

268 bostadsrätter köpta för skattemiljoner – nödlösningarna har blivit permanenta

Malmö stad storhandlar bostadsrätter till flyktingar och bostadslösa. Där ska de bo tillfälligt – är det tänkt. Men Sydsvenskans kartläggning visar att kommunen redan äger 268 skattebetalda borätter – som inte går att använda. De som en gång flyttade in kan bo kvar livet ut.

Här, på Regemensgatan, äger Malmö stad en bostadsrättslägenhet för 2,8 miljoner kronor.Bild: Hussein El-alawi
Ingenstans i Sverige har bostadsrättspriserna stigit så mycket det senaste året som i Malmö.
Läs också Malmös bostadsrättspriser ökar mest i landet
Även hyresmarknaden är benhård. Kötiden för en lägenhet via Boplats Syd ligger på över tre år. Samtidigt växer Malmö med över 5 000 personer om året. Antalet hemlösa har ökat med 30 procent på ett år.
Läs också Allt fler av Malmös hemlösa är barn
När Malmö stad saknar bostäder får hemlösa ofta bo på hotell. Notan blir skyhög. En hemlös barnfamilj som sätts på hotell kostar kommunen 362 000 kronor mer om året än om samma familj bor i en lägenhet.
Ny lagstiftning tvingar alla kommuner att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd. I år och nästa år ska Malmö ta emot 1 148 flyktingar.
Snapperupsgatan vid Caroli i centrala Malmö. Här äger Malmö stad en bostadsrätt som är värd 2,5 miljoner kronor.Bild: Hussein El-alawi
Krisen gör att Malmö stad nu storhandlar bostadsrätter. I år ska man köpa ett åttiotal lägenheter till flyktingar och till hemlösa unga.
Läs också Malmös bostadsrättsköp till flyktingar kostar över 50 miljoner kronor
Men bostadsrätterna ska inte vara några permanenta lösningar. Besittningsskyddet avtalas bort. Hyresgästen har fyra år på sig att ordna ett eget boende. Sen vill kommunen att någon annan flyttar in.
Hittills har Malmö stad misslyckats med det, visar Sydsvenskans granskning.
Att försöka lösa bokris med bostadsrätter är nämligen inget nytt.
Kommunen äger i dag drygt 380 bostadsrätter som man har köpt för skattepengar genom åren. Lägenheterna har köpts som nödlösningar åt personer som har haft svårt att hitta en bostad.
Malmö stad äger flera hundra bostadsrätter – bland annat på Ön i Limhamn.Bild: Hussein El-Alawi
Sydsvenskan har kartlagt hur lägenheterna används i dag.
Titta på kartan här intill. Den har 268 punkter. 268 bostadsrätter, från små ettor till stora våningar med fem rum.
Lägenheterna ligger spridda från Ön i Limhamn i väster till Höja i öster. De finns i hus från tidigt nittonhundratal och i miljonprogramsområden.
En sak förenar alla de 268 lägenheterna. De som bor där har inte behövt betala en krona i insats. Hela köpet har betalats med Malmöbornas skattepengar.
De 268 hushållen är andrahandshyresgäster – de hyr av Malmö stad.
Och alla 268 har bott så länge att de har fått besittningsskydd (se fakta). Det innebär att de inte kan tvingas bort, även om Malmö stad desperat behöver lägenheterna. De kan lugnt bo kvar – livet ut om de vill. Även om de har jobb, ett ordnat liv och det inte finns någon anledning för kommunen att stå för bostaden.
– Det kan vara så att det bästa de här personerna gjorde en gång i tiden var att vara lite socialt vanartiga – och få ett avtal med Malmö stad, säger Pontus Olsson, enhetschef på stadsfastigheter.
På Grönalundsgatan i Limhamn äger Malmö stad flera bostadsrätter – tillsammans värda över sex miljoner kronor.Bild: Hussein El-alawi
Sydsvenskans granskning visar att det finns bostadsrätter där kommunen har låtit samma hyresgäster bo i över femtio år.
Undersöker ni inte om de kanske har fått ett jobb och kan ordna ett eget boende?
– Vi vet ingenting om det. Hälsan tiger still. Vi gräver inte vidare i saker som fungerar, säger Pontus Olsson.
Är det tänkt att det ska fungera så?
– Det finns historiska strukturer här som vi höjer på ögonbrynen för, säger han.
Istället jagar alltså kommunen nya borätter att köpa. Bostadsrättsföreningar har enligt lag ingen möjlighet att säga nej till kommunens köp. Och kommunen får placera vem de vill i lägenheterna.
Bara i år har 18 borätter blivit oanvändbara som tillfälligt boende för flyktingar och hemlösa, eftersom kommunens andrahandsgäster har fått besittningsskydd.
1 oktober i år förlorade Malmö stad exempelvis möjligheten att hyra ut en tvåa på Ribevägen, värderad till 1,7 miljoner kronor. Den som bor i lägenheten kan lugnt bo kvar livet ut och betala en hyra på 4 698 kronor i månaden till Malmö stad.
Den som vill ha en hyreslägenhet i populära områden som Slottsstaden, Hästhagen eller Dammfri, via Boplats syd, får idag vänta i flera år. Här äger Malmö stad flera bostadsrättslägenheter, som skulle kunna säljas för uppemot 40 miljoner kronor totalt. Men eftersom hyresgästerna har besittningsskydd går det inte.
Från norr till söder, från väster till öster – Malmö stad äger bostadsrättslägenheter över hela Malmö. En finns på Högatorpsvägen i Husie.Bild: Hussein El-alawi
Sydsvenskan har via Booli och Hemnet sökt värderingar på Malmö stads 268 uppbundna bostadsrätter. Lägenheterna är tillsammans, lågt räknat, värda 300 miljoner kronor.
Dyrast är en trea på 74 kvadratmeter på Regementsgatan, värd cirka 2,8 miljoner kronor. Malmö stads hyresgäst har besittningsskydd sedan 1993 och betalar en månadshyra på 5 711 kronor.
I en trerumslägenhet på Lorensborg bor en äldre kvinna. Kommunen äger hennes bostadsrätt. Kvinnan har besittningsskydd sedan 1960.
Sydsvenskan har talat med en av kvinnans döttrar, som själv är uppvuxen i lägenheten.
Hon vet att borätten var ett "socialt boende", men inte riktigt varför familjen placerades där.
– Pappa jobbade och mamma var hemmafru. Mina föräldrar skildes 1965 och då fick min mamma jobb. Det gick ingen nöd på oss, säger dottern.
Hennes mamma betalar varje månad en hyra till Malmö stad på 6 160 kronor.
På Ingenjörsgatan, i närheten av Mobilia, äger Malmö stad flera trerummare i form av bostadsrätter.Bild: Hussein El-alawi
Malmö stad misstänker att den förmånliga andrahandsuthyrningen ibland har gått i arv, när barn har övertagit kontrakt från mamma eller pappa.
Men kvinnan på Lorensborg är ensam folkbokförd i sin lägenhet.
– När min mor dör går lägenheten tillbaka till Malmö stad. Då kan de hyra ut den till vem de vill. Om styrelsen accepterar det, säger hennes dotter.
Styrelsen har inget att säga till om. Kommunen får placera vem de vill i de här lägenheterna?
– Det är ju förfärligt. Jag tycker väl att man ska hjälpa människor, men då måste det finnas motkrav. Det här är tråkigt för alla som har betalat stora pengar för att bo i en bostadsrätt, säger dottern.
Vattenverksvägen på Kirseberg – här finns flera kommunägda bostadsrätter.Bild: Hussein El-alawi
Malmö stad äger alltså totalt cirka 380 bostadsrätter. I 268 av dem har hyresgästerna besittningsrätt och kan bo kvar hela livet. Siffran stiger varje månad. Ett drygt hundratal lägenheter återstår där Malmö stad ännu inte har förlorat besittningsrätten, till exempel de lägenheter som har köpts i år.

FAKTA:

En privatperson som hyr ut sin bostadsrättslägenhet i andra hand kan förhandla bort besittningsskydd obegränsad tid. Då gäller lagen om uthyrning av egen bostad.
För Malmö stad, som hyr ut flera bostadsrättslägenheter i andra hand, gäller jordabalken. Malmö stad kan som längst förhandla bort besittningsskyddet i fyra år. Därefter har Malmö stad ingen möjlighet att flytta på hyresgästen, förutsatt att han eller hon sköter sig och betalar hyra.
Gå till toppen