Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De flesta ser positivt på sin egen framtid

Vart är världen på väg? Den frågan ställs i såväl nyhetsinslag och debatter som hemma vid många köksbord. Men hur påverkar den här oron egentligen synen på vår egen framtid?

Susanne Alm, sociolog.Bild: Privat
– Det negativa i utvecklingen dominerar synen på framtidsutvecklingen i dag. Men även när förhoppningarna om världen inte är så höga, tenderar de flesta människor ändå ha en optimistisk syn på sin egen framtid.
Det säger Susanne Alm, sociolog vid Stockholms universitet och tidigare forskare vid Institutet för framtidsstudier.
– Det kan framstå som en paradox, men beror kanske på att du har en känsla av att du själv kan kontrollera ditt eget liv.
Läs också "Vårt barn ska bli så tryggt att det aldrig viker undan"
Men ju fler dystopiska tongångar i samhället i stort, desto mer sipprar oron ner i det privata livet. I vilken grad beror främst på den egna socioekonomiska situationen – och just i vilken mån man känner att man har makt över sitt liv, hur väl man klarar sig ekonomiskt, hur trygg arbets- och bostadssituationen är.
Bor du på ett ställe där många inte ser särskilt ljust på framtiden kan den negativa bilden förstärkas och bli en sorts kollektiv upplevelse.
Det beror också på hur samhällsutvecklingen tolkas. Var man tror att framtiden finns, framförallt för en själv och sina barn. Det menar Martin Lindström, professor i socialmedicin vid Lunds universitet.
– Ser du möjligheter i frihandelsavtalen och den globaliserade arbetsmarknaden? Är du en av dem som blivit av med jobbet på Findus i Bjuv, exempelvis, anser du kanske att framtiden ligger i huruvida Sverige kan behålla den egna tillverkningsindustrin.
Det egna framtidshoppet påverkas också av var du bor och växer upp, och av vilka nätverk du har. Sverige har blivit allt mer segregerat. I områden där uppväxtvillkoren är sämre, arbetslösheten högre och lönerna lägre, är framtidstron mörkare.
– Det beror på de faktiska förhållandena. Det heter att alla har samma möjligheter, men så är det ju inte riktigt, säger Susanne Alm.
– Var du bor spelar också stor roll. Bor du på ett ställe där många inte ser särskilt ljust på framtiden kan den negativa bilden förstärkas och bli en sorts kollektiv upplevelse.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen