Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Shora Esmailian: En stor liten seger

Under helgen anslöt sig 2000 veteraner till protestlägret vid Standing Rock.Bild: David Goldman
Kanske var det den sista skjutsen som behövdes för en seger. En sista maktuppvisning före Donald Trump som visar att ursprungsbefolkningen från siouxstammen som försvarar sitt land och sitt vatten vid Standing Rock-reservatet inte står ensamma. Att de har stöd från hela världen, från andra stammar, ursprungsbefolkningar, miljö- och klimataktivister, skådespelare och musiker och nu senast i helgen även från 2000 veteraner som från hela USA åkte till North Dakota för att sätta ner foten mot oljeledningen Dakota access pipeline. När den är klar ska den transportera nästan en halv miljon fat råolja om dagen från norr till Gulfkusten och Mellanvästern.
Veteranerna som hade samlat ihop 700 000 dollar hann inte vara i lägret särskilt länge innan Obamaadministrationen i söndags meddelade att de tillfälligt nekar oljebolaget tillstånd att bygga genom reservatet. Samtidigt tillsätts en utredning om miljökonsekvenserna. Båda önskemålen fanns bland aktivisternas krav och nyheten togs emot med hejarop, sång och dans och spred sig genom hela lägret. 13-åriga Tokata Iron Eyes, intervjuad av Naomi Klein, kunde till en början inte sluta skratta. Men en stunds eftertanke fick känslorna att svämma över och tårarna att tränga fram när hon uttalade orden: jag har fått tillbaka min framtid.
Det är med denna seger, om än liten och tillfällig – detta är inget i jämförelse med Obamas beslut att 2015 skrota hela den stora oljeledningen Keystone XL – som aktivisterna kan och orkar fortsätta ställa sina krav. "Striden är vunnen, men kriget är inte över”, meddelade aktivisterna på sin blogg sacredstonecamp.org. Kampen för ett skrotande av hela oljeledningen kvarstår, liksom den för klimaträttvisa och för att hålla fossila bränslen i marken.
”Rörelsen”, säger en intervjuad aktivist med emfas, gjorde segern möjlig. Utan den är inga framtida segrar möjliga när en man som lovat att ”släppa loss ohämmad produktion” av olja och gas tillträder som landets president i januari.
Gå till toppen