Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

#jagärhär – den vänliga nätmobben som dränker kommentarsfälten i vanlig hyfs

Med 30 000 medlemmar vill Facebookgruppen #jagärhär göra nätet till en vänligare plats.

Vår generation kommer att få sona inte enbart de onda människornas hatiska ord och handlingar, utan också de godas upprörande tystnad, skrev Martin Luther King i sitt berömda brev från häktet i Birmingham 1963.
Det skulle kunna vara utgångspunkten för Facebookgruppen och hashtaggen #jagärhär, som grundades i våras av journalisten Mina Dennert och som på sista tiden vuxit snabbt.
Tanken med gruppen att samla människor som vill motverka hatiska och kränkande kommentarer på nätet. Om medlemmar upptäcker kommentarsfält som börjat spåra ur, kan skribenter styras dit för att debattera och ge en motvikt till hets och främlingsfientlighet.
Inläggen avslutas med etiketten #jagärhär som ett sätt att markera närvaro och deltagande.
Den första aktionen av fullständigt sansade inlägg riktades mot de kommentarer som utlöstes av en Åhlénsreklam med ett barn (med något brunare skinn) i Lucialinné.
Manifestationen slutade med att de rasistiska kommentarerna dränktes i runt 20 000 likes och uppmuntrande inlägg.
Mina Dennert, grundare av Facebookgruppen #jagärhär.Bild: Privat
– Nästan alla säger samma sak, hur de har längtat efter något sådant här. Många har känt oro och rädsla för att uttala sig på nätet. Man har kanske försökt men blivit tystad. Nu är vi många, säger Mina Dennert.
Sydsvenskans Facebooksida upplevde sin första #jagärhär-invasion i söndags, då vår granskning av åldersbestämning av ensamkommande flyktingbarn publicerades.
Läs också Tusentals barn görs vuxna utan bevis i det svenska asyllotteriet
Ett typ av nyhet som av erfarenhet brukar fungera som ett rött skynke för främlingsfientliga skribenter fylldes nu av kommentarer i stil med "bra och viktig artikel", "Tack för din sakliga argumentation".
– De flesta delar ju inte den här mörka och sorgliga bilden av framtiden som sprids på nätet. De flesta är av en annan åsikt. Brottsligheten är inte högre än någonsin, Sverige håller inte på att gå under. Det stämmer inte, säger Mina Dennert.
När en skribent menade att ensamkommande pojkar var våldtäktsmän och pedofiler kontrade en skribent från #jagärhär med inlägg i stil med ”bra att du vill engagera sig mot sexuella övergrepp. Här finns flera fina organistioner med ECPAT och Rädda Barnen som behöver stöd”.
I takt med att antalet medlemmar ökat i gruppen – de är nu över 32 000 – har också ambitioneran för #jagärhär vuxit, berättar grundaren.
– Vi skulle vilja jobba mer opinionsbildande. Målet är att fler ska våga uttrycka sig och säga vad man tycker. Vi vill förändra debattklimatet, säger Mina Dennert.
Gå till toppen