Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Polisbilsbrännare döms till fängelse

Medan polisen ryckte ut på falsklarm sattes deras polisbil i brand. Händelsen filmades av gärningsmännen och lades ut på sociala medier. Nu döms en av männen för mordbrand.

Bild: Johan Nilsson / TT
Larmet om ett lägenhetsbråk på Lindängen kommer in till SOS alarm på kvällen den 7 augusti. Medan polisen undersöker bråket sätts deras bil i brand.
De maskerade gärningsmännen lägger ut en film på Snapchat, där de syns bredvid den brinnande polisbilen.
De två poliserna förstod att de hade lurats när de möttes av en sömndrucken man i lägenheten. Något bråk fanns det inga tecken på.
När poliserna återvänder till platsen ser de flera personer springa iväg samtidigt som deras polisbil står i lågor och till slut exploderar.
Tack vare vittnen och via filmen på kontot på sociala medier kunde polisen lokalisera männen. En 17-årig man efterlystes och utredningen drog ut på tiden.
Men i oktober åtalades 17-åringen och en 21-årig man för att tillsammans ha satt eld på polisbilen, och för att ha larmat polisen på falska grunder. Båda de unga männen har nekat till anklagelserna.
I dag föll domen vid Malmö tingsrätt, och trots att filmen lagts ut på 17-åringens konto på Snapchat, och att kläderna på filmen liknar 17-åringens – frias han för mordbrand och för att ha larmat falskt. Enligt rätten är bevisningen inte tillräckligt stark.
För att identifiera vem som gjorde samtalet till SOS alarm har polisen via ett företag gjort en forensisk talaranalys, där man har jämfört de misstänktas röster med det inspelade larmsamtalet där polisen larmades till lägenhetsbråket. Resultatet visar att det är sannolikt att rösten tillhör 21-åringen. Under en husrannsakan hemma hos honom hittades även den telefon som användes för att ringa 112.
21-åringen döms nu till fängelse i ett år och sex månader. Han döms för mordbrand, falskt larm och dopningsbrott.
Gå till toppen