Malmö

Stjernfeldt Jammeh: Bortvalda brott kan slå sönder förtroendet för polisen

Polisens beslut att prioritera bort vardagsbrott som misshandel och inbrott kan få ödesdigra följder. Den varningen utfärdar nu Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh."Man riskerar slå sönder förtroendet för polisen och samhället", säger hon.

Katrin Stjernfeldt JammehBild: Hussein El-alawi
Mordvågen i Malmö – mitt under en stor omorganisation – har tvingat regionpolisledningen att prioritera ner både sitt brottsförebyggande arbete och utredning av "vardagsbrott" som misshandel, hot och inbrott.
Det bekräftade biträdande regionpolischefen Jarl Holmström för HD och Sydsvenskan i helgen.
Nu varnar Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) för att det kan få mycket allvarliga följder.
– Jag förstår att polisen har behov att prioritera mord och mordförsök. De måste naturligtvis lösas.
– Men om man prioriterar bort misshandel, hot och andra så allvarliga mängdbrott, om man inte orkar prioritera den öppna narkotikahandeln, så riskerar det att slå undan förtroendet för polisen och samhället i stort.
– Det är mycket allvarligt.
Katrin Stjernfeldt Jammeh ser sig nu tvungen att vända sig direkt till regeringen och rikspolisstyrelsen i Stockholm med krav på fler poliser.
– Vi behöver poliser med olika kompetenser. Både sådana som jobbar ute med Malmöborna på gatan och de som åker på utryckning, men också väldigt kvalificerade utredare som kan hålla jämn takt med de kriminella.
– Polisen måste kunna göra mordutredningar utan att prioritera bort annan allvarlig brottslighet, säger Stjernfeldt Jammeh.
Vems är felet för att det blivit så här? Katrin Stjernfeldt Jammeh pekar på regeringen - den nuvarande och den förra.
– Det är ett statligt ansvar att se till att det finns tillräckligt med poliser och att de har rätt kompetens.
Polis i krisBild: Bertil Ericson/TT
Som HD och Sydsvenskan tidigare berättat har andelen brott som klaras upp i Sverige sjunkit i tio år och är nu nere på 14 procent. De senaste åren har frustrationen inom poliskåren lett till massavhopp. Antalet poliser i landet är därför färre idag än för ett par år sen – och störst är bristen i Malmö.
Samtidigt har polisen svårt att rekrytera nya dugliga aspiranter; de senaste terminerna har platser stått tomma vid de tre polishögskolorna i Umeå, Stockholm och Växjö.
Katrin Stjernfeldt Jammeh tror att en lösning vore att starta en fjärde polishögskola – i Malmö.
Omsättningen på poliser är särskilt hög i Malmö. Många nyutexeminerade poliser kommer från annan ort. De placeras i Malmö, men så fort det uppstår en vakans i hemkommunen flyttar de dit där de har familj och sociala nätverk.
– Vi vet att polisen har svårt att rekrytera i dag. Vi vet att det är få sökande från Malmö till polishögskolorna. Och Malmöpolisen efterfrågar fler poliser med lokal förankring. Då måste staten tänka om för att säkra kompetensförsörjningen.
Med en polishögskola i Malmö skulle man alltså slå två flugor i en smäll: Locka från regionen att söka utbildningen. Och få fler poliser med lokal kännedom i Malmö.
Stjernfeldt Jammeh ska i veckan uppvakta inrikesminister Anders Ygeman med en begäran om att snabbt skrida till verket.
– Det är bråttom att ge Malmöpolisen möjlighet att rekrytera poliser som har lokalkännedom.
I Landskrona har polisbristen fått kommunen att anlita vaktbolag för att hålla ordning på gator och torg.
Är det något för Malmö?
– Nej, det är i grunden ett misslyckande för den statliga polisen. Staten måste se till att polisen klarar både föerbyggande och utredande uppdrag.
Malmös oppositionsråd Torbjörn Tegnhammar (M) driver frågan om en kommunal polis. Vad tycker du om det?
– Det är viktigt att polisen har uthålliga rersurser i en kommun. Poliser som lär känna befolkningen och blir en del av människors vardag. Men att polisen som organisation skulle bli kommunal tror jag inte på. Brottsligheten stannar inte vid kommungränsen.
Läs alla artiklar om: Vardagsbrott
Gå till toppen