Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tjuvarna stal 200 kilo tungt vapenskåp och flera pistoler

Inbrottstjuvarna bröt sig in hos sportskytten Cecilia Jonsson – och bar iväg på ett 200 kilo tungt vapenskåp och flera pistoler. "För mig är det bara tävlingsredskap, men det är hemskt att vapen är på vift", säger hon.

Tjuvarna har burit ner familjen Jonssons vapenskåp, som väger 200 kilo, från andra våningen och burit iväg med det.Bild: Privat
Familjen Jonsson hade varit iväg på en dagsutflykt och kom hem vid 21-tiden på lördagskvällen. Då var dörren till radhuset på Väktaregatan uppbruten och hemmet i totalt kaos. Sladdarna till tv:n hade kapats med en kniv, men tv:n hade lämnats i hallen.
En stund senare förstod de att tjuvarna blivit upptagna med annat.
– Det som hänt är så konstigt. Vi bor i ett radhus med grannar på båda sidorna och full insyn överallt. Ändå verkar som om tjuvarna har kunnat hålla på ganska länge utan att bli upptäckta, säger Cecilia Jonsson.
Tjuvarna har burit ner familjens vapenskåp, som väger 200 kilo, från andra våningen och burit iväg med det. I skåpet fanns tre 22-kalibriga tävlingspistoler som används vid sportskytte, som både Cecilia Jonsson och hennes man tävlar i. Där förvarades också 15-20 000 skott.
– Man vet ju inte vad de kan användas till om de hamnar i orätta händer, säger Cecilia Jonsson.
Familjens grannar har senare berättat att de hörde konstiga ljud under kvällen, märken i golvet visar också att tjuvarna troligen tappade skåpet.
Den ena grannen mötte också två män som kånkade på ett stort föremål under en filt, men reagerade inte på att det kunde vara stöldgods förrän han hörde vad som hänt. Polisen har emellertid fått ett bra signalemente på de misstänkta tjuvarna.
Familjen Jonsson hade varit iväg på en dagsutflykt och kom hem vid 21-tiden på lördagskvällen. Då var dörren till radhuset på Väktaregatan uppbruten och hemmet i totalt kaos.Bild: Privat
Under de senaste veckorna har nordvästra Skåne drabbats av en stöldvåg där gärningsmännen siktat in sig på just vapenskåp. Cecilia Jonsson menar att det svårt att veta om inbrottet har samband med de andra stölderna – eller om det bara var en slump.
– Man vet ju inte om de sett mitt namn i någon resultatlista och planerat det – eller om de bara valde vårt hus på måfå, säger Cecilia Jonsson.
– Många håller på med skytte, det finns många jägare – och fler vapenskåp i hemmen än man tror. Det är bra om folk är uppmärksamma.
Under lördagen anmäldes flera inbrott i Svedala.
Samma kväll hade ytterligare en familj på Väktaregatan påhälsning av tjuvar. Även där hade dörren brutits upp – stöldgodset blev två datorer och en klocka.
På lördagseftermiddagen har tjuvar också brutit sig in i en bostad på Ekspinnaregatan och stulit silvermynt. Ytterligare två anmälningar har kommit in från Timotejgatan och Asterngatan, i båda fallen är det oklart vad som stulits.
Gå till toppen