Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tv-känd toppkock öppnar vietnamesisk fine dining-restaurang vid Värnhem

Kvarterskrogen Sås & Krås vid Värnhem stänger i januari och ersätts av Malmös första vietnamesiska fine dining-restaurang. Det är kocken Quan Pham från Gastro i Helsingborg och känd från "Köksmästarna" som nu startar eget.

Quan Pham ska driva restaurangen Qu vid VŠrnhem.Bild: Magnus Selander
Kvartersrestaurangen Sås & Krås öppnade på hörnet Sallerupsvägen/Nobelvägen vid Värnhem 2006 och har blivit ett populärt ställe för Värnhemsborna. För ett år sedan lade ägarna Linda Foghelin och Robert Löfberg ut restaurangen till försäljning, men det har tagit tid att hitta en köpare.
– Vi var inne på vår tredje mäklare nu och det har varit svårt. Marknaden är klart överetablerad, säger Linda Foghelin.
Restaurangen Sås & Krås på Sallerupsvägen 18 är nu såld och håller öppet hela januari ut.Bild: Mårten Svemark
Men nu är restaurangen såld och nycklarna lämnas över den 1 februari. Sås & Krås kommer att ha öppet fram tills dess och vill avsluta med flaggan i topp. Sen öppnar den vietnamesiska restaurangen Quê och det är inte vem som helst som står bakom restaurangen.
Quan Pham har jobbat på fine dining-restaurangen Gastro i Helsingborg i sex år och innan dess har han arbetat i England, Australien och Nya Zeeland. 2014 blev han uttagen till tv-programmet ”Köksmästarna” i Kanal 5 där han bland annat tävlade mot Titti Qvarnström från Bloom in the Park i Malmö och Daniel Müllern från Villa Strandvägen i Ystad.
Nu vill han genomföra sin dröm. Öppna en vietnamesisk restaurang med smaker från fine dining-världen.
– Det ska bli en modern vietnamesisk restaurang. Här i Sverige ser man ofta vietnamesisk mat som enkel lunchmat, men jag vill skapa en mer exklusiv vietnamesisk restaurang. Vi kommer att arbeta med lokala säsongsanpassade råvaror och asiatiska smaker. Vi ska odla en del själva, så vi undviker import. Så jag vill kombinera det svenska köket med det vietnamesiska, säger Quan Pham.
Han föddes själv i Vietnam, men familjen flyttade till Sverige och Landskrona när han var två år. För några år sedan återvände han till födelselandet och upptäckte en del av det vietnamesiska köket som han inte upplevt i Sverige.
– Vi satt ner på golvet med hela släkten och åt fisk, kött och kyckling som min morbror födde upp. Grönsakerna skördades samma dag och grannen hade gjort nudlarna tidigt på morgonen. Hela den gemenskapsupplevelsen vill jag förmedla genom min mat, säger Quan Pham.
Namnet Quê betyder ”by” på vietnamesiska och är hämtat från den by-gemenskapen han upplevde under sin resa i östra Vietnam. Och gemenskapsupplevelsen ska finnas inne på Quê i form av att gästen ska involveras i matlagningen.
– Det kan vara att man får montera sin egen banh mi, som är en vietnamesisk baguette med paté. Eller att man får använda pincett, sax eller grilla sitt eget kött, berättar Quan Pham.
Hans bakgrund på Gastro kommer också att märkas.
– Eftersom jag har min bakgrund inom fine dining och molekylär matlagning så vill jag tillföra det till den vietnamesiska maten. Man äter inte bara med gommen, utan även med ögonen, säger han.
Det kommer att finnas två sorts menyer. Den lilla kommer att innehålla 8–10 smakkombinationer, medan den stora ska hålla 14–16 smakkombinationer.
– Ofta får man en meny med åtta rätter som kommer in efter varandra. Jag kommer att minska på serveringen och satsa på att gästerna får in 2–3 olika smakkombinationer åt gången och att man får dela dem med varandra.
Värnhemsområdet har fått flera nya tillskott de senaste åren. David Kallós och Lars Hector har öppnat Värdshuset Röda Nejlikan. Det ekologiska bageriet Bagaren och bonden har prisats. Vegetariska restaurangen Sajvva har också förnyat restaurangutbudet. Nu kommer det en vietnamesisk restaurang som vill satsa på en mer exklusiv inriktning.
Varför Värnhem?
– Det är ett område som utvecklas och man satsar där. Om man gör en exklusiv fine dining-restaurang där så kan man hjälpa till att höja områdets status ännu mer. Dessutom är det roligt att ha en utmaning och göra något sådant just där. Jag vill ju att folk ska ta sig till Värnhem just för Quê, säger Quan Pham.
Linda Foghelin och Robert Löfberg tänker nu vila ut efter att ha drivit restaurang i tio år. Men de tänker troligen inte lämna restaurangbranschen.
– Jag ska sova i två veckor först och när jag väl kommer ut på andra sidan ska jag fatta ett beslut, säger Linda Foghelin.
Kan det bli att du startar egen restaurang igen?
– Det är mycket möjligt, säger Linda Foghelin.
Vad kommer du att sakna mest med Sås & Krås?
– De fantastiska gästerna och den mjuka stämningen, säger Linda Foghelin.
Quê räknar med att öppna i början av mars.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen