Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Att göra-lista för Nato och EU

Fler övningar och ökat utbyte ska bli resultatet när Nato och EU slår fast en gemensam "att göra"-lista. Mötet i Bryssel är också ett tack och hej till USA:s avgående administration.

Jens Stoltenberg. Arkivbild.Bild: AP
Som vanligt under 2016 fanns Sverige med vid ett hörn på tisdagens utrikesministermöte i Nato, i enlighet med det 28+2-system som utvecklats med Sverige och Finland som plus-länder.
Därmed fick Margot Wallström (S) krama om USA:s snart före detta utrikesminister John Kerry på väg in till mötet.
– Han sade att han kommer att verka outtröttligt för det som är våra mål och värderingar, berättar Wallström efteråt.
– Men han försökte också lugna alla och säga att såvitt han kan bedöma så ska det här samarbetet och den amerikanska tron på Nato och samarbetet med andra länder att förbli. Han ville väl trösta alla som är oroliga för vad (tillträdande presidenten Donald) Trump kommer att innebära.
Vid tisdagens möte deltog även EU:s utrikeschef Federica Mogherini för att formellt slå fast hur de två organisationernas löften om utökat samarbete konkret ska bli verklighet.
– Jag kallade det för en "att göra-lista". Nu handlar det om att omsätta det här i praktisk handling, säger Wallström.
TT: Hur kommer det att se ut? Får vi se fler övningar och liknande?
– Ja, övningar och informationsutbyte och att till exempel Finland faktiskt har etablerat ett center som ska jobba med hybridhot. Det kommer vi att ställa upp på och stötta och samarbeta med Finland. Det är bra som exempel på att ett icke-Nato-land kan förse oss med den typen av information och samarbetsmöjligheter, säger utrikesministern.
Det svenska plusdeltagandet vid Nato-mötena har pågått under hela 2016.
TT: Får ni mersmak? Vill ni gå längre?
– Jag vet inte om det är nödvändigt att gå längre. Jag tycker att vi redan har identifierat ett antal områden där EU och Nato kompletterar varandra. Vi tycker att vi har en bra situation där vi med hjälp av vår militära alliansfrihet kan söka de samarbeten som bäst tjänar våra intressen, säger Margot Wallström i Bryssel.

Fakta: Nato och EU

Nato och EU har enats om en plan för att implementera det utökade samarbete som förhandlats fram under 2016. Totalt innehåller planen 40 olika punkter inom sju huvudområden:
• kampen mot hybridhot
• operativt samarbete inklusive till havs
• cybersäkerhet och -försvar
• försvarsförmåga
• försvarsindustri och -forskning
• övningar
• kapacitetsutbyggnad inom försvar och säkerhet
Natos utrikesministermöte i Bryssel avslutas under onsdagen med samtal om läget i bland annat Afghanistan och Ukraina.
Gå till toppen