Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bombsäker vindkraft efter städning

Hitlers minor och Churchills bomber. Hundratals misstänkt farliga föremål hittades när energijätten Eons robotar städade på havets botten. Nu ska Östersjöns största vindkraftpark byggas i området.

Hundratals misstänkt farliga föremål hittades när tyska energijätten Eon städade en rejäl bit av havsbotten med hjälp av robotar. Outlösta bomber och minor hörde till fynden. Men nu är det färdigstädat och 2019 ska Östersjöns största vindkraftpark byggas i området.Bild: Eon/TT
– 400 000 hushåll i Tyskland kommer att få el från anläggningen när den är klar 2019, säger Markus Nitschke på Eon om de 60 vindkraftverken som utgör stommen i parken Arkona, mellan Bornholm i Danmark och tyska Rügen.
Enligt honom finns några anläggningar som är större i världen, men Arkona blir störst i Östersjön.
Men först måste allt som är potentiellt farligt städas bort, och på ett 39 kvadratkilometer stort område hittades över 400 misstänkta föremål. 43 var outlösta bomber, minor eller annan ammunition, som tyska myndigheter har tagit hand om för att förstöra på ett säkert vis.
– Vi vet inte exakt vad det rör sig om för slags minor, bomber eller andra explosiva föremål. De kan ha hamnat där under hela perioden från första världskriget, andra världskriget och kalla kriget. Så bomberna och minorna kan både vara Hitlers, Churchills, Sovjets, Östtysklands eller Polens, konstaterar Nitschke.
Eon bygger vindkraftparken tillsammans med norska Statoil. Verken ska byggas på pelare där havsdjupet är på kring 23–37 meter.
Om tre år ska allt stå klart, och enligt Nitschke är det bombsäkert att robotarna hittat allt som skulle kunna skada vindkraftverken.
– Ja, det är jag eftersom vi använt oss av den senaste tekniken för att söka av Östersjöns botten, säger Markus Nitschke.
Gå till toppen