Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Engström

Dag 341 med Elvis: Crawfish

Ett av de vackraste ögonblicken i de 31 Elvisfilmerna: inledningen av ”King Creole”, där Elvis i gryningen står på en balkong i New Orleans och sjunger en duett med en gatuförsäljare.
Försäljaren spelas av Kitty White, en jazzsångerska som var tolv år äldre än Elvis. Låten är en otypiskt avskalad sak där båda vokalisterna får tillfälle att sjunga ut (mest han; detta var trots allt hans film). Det är en rätt udda skapelse: en låt som verkligen tar sitt avstamp i fiskförsäljarens rop, som säkerligen inte skulle låta annorlunda om hon bara stod där på gatan och bjöd ut sina varor. Det är verkligen ingen poplåt, ingen vacker ballad, ingen rock’n’roll, egentligen inte heller svängmusik. Det framställs mest bara som ett möte mellan två röster, fastän fint understött av det spartanska kompet. Med mycket blues.
Låten skrevs av de flitiga leverantörerna Ben Weisman och Fred Wise och hör till deras bästa. Det är definitivt den bästa Elvisduetten.
Gå till toppen